У Харкові хочуть увічнити пам’ять про війну

Харків має розробити власну ідею увічнення історичної пам’яті.

Круглий стіл на тему: "Обговорення питань щодо розвитку туризму та промоції міста Харкова у повоєнний період" відбувся 29 березня, інформують "Коментарі. Харків" з посиланням на інформацію Харківської міської ради.

У ньому взяли участь голова Державного агентства розвитку туризму України Мар’яна Олеськів, директор берлінського музею-бомбосховища "Berlin Story Bunker" Енно Ленце, кураторка платформи культури пам’яті "Минуле/Майбутнє/Мистецтво" Катерина Семенюк, а також представники музеїв, закладів культури, наукових кіл та профільних підрозділів Харківської міської ради, що займаються збереженням культурної спадщини та розвитком туризму.

Учасники говорили про важливість меморіалізації, формування цілісного історичного світогляду щодо подій українсько-російської війни, а також про сенси майбутніх меморіалів. Зокрема, Мар’яна Олеськів зазначила, що Харків має розробити власну ідею увіковічення історичної пам’яті, яка віддзеркалить як пережиті містянами жахи, так і силу та мужність харків'ян.

Своєю чергою заступник директора Департаменту міжнародного співробітництва Юлія Згурська повідомила, що у Харкові й надалі планують залучати науковців та практиків до спільного обговорення шляхів створення нових проєктів та туристичних маршрутів.

"Наше місто стане туристичною дестинацією як для внутрішніх туристів, так і для багатьох іноземних гостей. І наша задача - показати Харків не лише як місто з колосальним духом незламності, але й як прекрасне місце для культурно-історичного, ділового, подієвого туризму та, беззаперечно, як місце відпочинку з дітьми, як це й було у довоєнний час", - зазначила вона.

Раніше "Коментарі. Харків" повідомляли:

У Харківській області вводять обмеження: подробиці

У Харківській області через мінну небезпеку вводять обмеження на відвідування кладовищ під час Великодніх свят. Про це 28 березня під час брифінгу повідомив начальник ХОВА Олег Синєгубов, інформують "Коментарі. Харків".

"Сьогодні під час засідання Ради оборони Харківської області та Регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій задля безпеки громадян було ухвалено рішення про заборону відвідування кладовищ і місць поховань під час Великодніх свят. Обмеження діятимуть на території регіону та першочергово стосуються таких населених пунктів, які перебували під тимчасовою окупацію та де відбувалися активні бойові дії", – розповів Олег Синєгубов.

Начальник ХОВА зазначив, що відповідні території будуть завчасно визначені рішеннями місцевих органів влади – районних, міських, селищних військових адміністрацій у тісній співпраці з підрозділами ДСНС, Нацполіцією. Повний перелік місць, які категорично забороняються для відвідування, буде опубліковано додатково.

Начальник ГУ ДСНС в Харківській області Олександр Волобуєв наголосив, що  після деокупації на території Харківської області вже сталося 137 випадків підриву цивільного населення, внаслідок спрацювання ВНП, в результаті чого загинуло 24 особи та отримали поранення 113 чоловік. "На жаль, велика кількість кладовищ та їх площа унеможливлюють виконання заходів з їх розмінування. Значний фактор у цьому відіграє те, що вкрай складно провести обстеження території яка вкрита металевими предметами", – зазначив начальник обласного главку ДСНС.



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися