На 12 років посадили до в’язниці працівника харківського метрополітену

Суд визнав чоловіка винним у передачі позицій ЗСУ росіянам.

Суд визнав винним електромеханіка КП “Харківський метрополітен” у передачі інформації ГРУ рф  про розташування, переміщення підрозділів ЗСУ (ч. 3 ст. 114-2 КК України) та призначив покарання у виді позбавлення волі на строк 12 років. Про це Харківському антикорупційному центру стало відомо з вироку Київського райсуду міста Харкова від 18 вересня, інформують "Коментарі. Харків".

Як стало відомо з порталу “Судова влада”, мова йде про Сергія Леонідовича Кравченка.

Кравченка обвинувачують у тому, що він протягом червня-серпня минулого року “зливав” працівнику ГУР рф місця розташування підрозділів ЗСУ в Харкові та області.

Місце роботи Кравченка – депо “Салтівське” харківського метрополітену. Як з’ясувало слідство, у минулому році Кравченко у месенджері Viber перейшов за гіперпосиланням у телеграм-бот. Після чого з ним за допомогою смс-повідомлень зв`язалась особа, яка представилась військовослужбовцем збройних сил рф та попросила Кравченка надавати координати місць розташування військових ЗСУ, на що той погодився. Як зазначається у вироку суду, із Кравченком зв’язувався командир роти однієї з військових частин ГРУ рф.

За даними слідства, Кравченко протягом трьох місяців встиг передати дані про розташування підрозділів ЗСУ та військової техніки в різних мікрорайонах Салтівки, на одній із залізничних станцій міста, а також у Харківському районі, після чого військові збройних формувань рф здійснювали обстріли .

Було встановлено, що інформація про дислокацію підрозділів за адресами, що передавав Кравченко, у відкритому доступі офіційними джерелами не розміщувалась.

У судовому засіданні Кравченко свою провину не визнав. Пояснив, що з початку нападу рф на Україну постійно перебував за місцем роботи в депо “Салтівське”. По звуках пострілів розумів розташування поряд з територією депо підрозділів ЗСУ, боявся обстрілів у відповідь і, щоб відвернути небезпеку, зберегти від обстрілів депо та співробітників, надавав інформацію в чат-бот, яку брав з інших телеграм-каналів. Кравченко стверджує, що про заборону надання не оприлюдненої публічно інформації не знав, кому саме її надає, не розумів, а тому пропозиція надсилати дані про розташування позицій ЗСУ не здалась йому дивною. Територію депо він майже не залишав, а виходив тільки з дозволу начальника.

Під час затримання Кравченка у його месенджері Телеграм були зафіксовані коригувальні дані об’єктів критичної інфраструктури, які він передавав до спецслужб рф, а також переписка з військовослужбовцем рф.

За відповідями військових частин було підтверджено, що підрозділи ЗСУ розташовувались саме за координатами, переданими Кравченком працівнику ГУР рф.

Також співробітник харківського метрополітену повідомляв у переписці, що, на його думку, наступ на Харків краще здійснювати вулицею Гвардійців Широнінців.

Допитані в судовому засіданні свідки сторони захисту підтвердили,  що Кравченко пересувався по місту автомобілем, міг залишити територію депо у зручний час, повідомивши колег про повернення лише для зачинення/відчинення входу на територію, та зазначили, що за пересуванням обвинуваченого не спостерігали.

Таким чином, аргументи сторони захисту не знайшли підтвердження під час дослідження доказів у суді.

Раніше "Коментарі. Харків" повідомляли:

У Харкові серед біла дня чоловіки виносили пакунки з підприємства (ФОТО)

20 вересня вдень патрульні отримали виклик про підозрілих осіб на вулиці П'ятихатській. Заявник повідомив поліцейським, що невідомі чоловіки щось виносять у пакунках з території підприємства, яке наразі зачинене. Про це повідомляють "Коментарі. Харків" з посиланням на інформацію Патрульної поліції Харківської області.

Прибувши за вказаною адресою, патрульні оглянули прилеглу територію. Неподалік місця виклику поліцейські виявили схожого за описом громадянина з об'ємним пакунком. Також невдовзі інспектори виявили і другого громадянина, який при появі поліцейських викинув пакунок у кущі та намагався втекти. Патрульні наздогнали та затримали чоловіка.

Що було у згортках – читайте за посиланням.



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися