Ситуація на Куп'янському напрямку складна: що відбувається

Російські сили можуть активізувати наступ на Куп'янському напрямку, щоб відвернути українські сили від важливіших ділянок фронту

Аналітики Інституту вивчення війни (ISW) поділилися інформацією про ту, що відомо про настання російських окупантів на Куп'янському напрямі у Харківській області, передають "Коментарі".

За їхніми даними, один із російських воєнкорів заявив 10 серпня, що наступ РФ уздовж лінії фронту в районі Куп'янська змусили українські війська бігти до Петропавлівки, що за 7 км на схід від Куп'янська. Воєнкор заявив, що російські сили погрожують зруйнувати українську оборону в цьому районі і найближчими днями захоплять Петропавлівку.

Інший воєнкор заявив 10 серпня, що російські окупанти увійшли на околицю Сіньківки, за 9 км на північний схід від Куп'янська.

Аналітики ISW не спостерігали візуального підтвердження російських заяв про настання на північний схід від Куп'янська.

Російські сили могли посилити наступальну активність на лінії Куп'янськ-Сватово-Кременна, щоб скористатися оперативною увагою України в інших місцях та відвернути українські підрозділи від важливіших ділянок фронту.

Офіційний представник Східної групи військ України полковник Сергій Череватий заявив, що українські сили значно посилили оборону на Куп'янському напрямі останніми днями, що вказує на те, що російським силам, можливо, вдалося залучити до цього району додаткові українські сили.

Українські офіційні особи також оголосили про обов'язкову евакуацію мирних жителів у 53 населених пунктах біля Куп'янська 9 серпня через інтенсивні російські обстріли та авіаудари, що створюють підвищений ризик для мирних жителів. Хоча евакуація не обов'язково вказує на те, що українські сили очікують, що російські сили вимагатимуть значних успіхів.

Російські війська продовжували наступальні операції на північний схід від Куп'янська і, як повідомляється, 11 серпня просунулися вперед.

За даними Генштабу України, російські війська вели безуспішні наступальні дії в районі Сіньківки, за 9 км на північний схід від Куп'янська, та Іванівки, за 21 км на південний схід від Куп'янська.

У Міноборони Росії заявили, що частини Західного угруповання військ Росії продовжили наступальні дії на широкому фронті в куп'янському напрямку та покращили своє тактичне становище в районі с. Ольшана, за 15 км на північний схід від Куп'янська та Першотравневого, за 21 км на схід від Куп'янська.

picture

Як раніше писали "Коментарі", на деокупованих територіях Куп'янського району Харківської області оголосили проведення обов'язкової евакуації населення . Відповідне розпорядження підписано 9 серпня 2023 року ВІО начальника Куп'янської районної військової адміністрації Андрієм Канашевичем.



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися