У Харківській області відкриють музей окупації

Музей планують створити за участю містян

В Ізюмі на Харківщині планують створити музей окупації та до створення залучити містян. Про це повідомляють "Коментарі. Харків" з посиланням на інформацію газети "Обрії Ізюмщини".

Відкрити музей планують сумісно з Ізюмським краєзнавчим музеєм імені М.В. Сібільова. Творці музею зазначили, що їх цікавить абсолютно все - агітаційні листівки, газети, прапори, шеврони, елементи форми, особисті речі окупантів та усе, що свідчить про їхнє перебування на нашій землі. Також потрібні фото-факти подій та їхніх наслідків. 

"Якщо ви маєте якісь речі, пов’язані з періодом окупації нашого міста – давайте збережемо їх для історії! Зібрані артефакти будуть збережені належним чином та згодом стануть окремою експозицією у музеї, аби увесь світ міг бачити і знати який страшний період пережили наші незламні ізюмчани! ", - пишуть на сторінці "Обріїв Ізюмщини" в соцмережах.

Раніше "Коментарі. Харків" повідомляли про відкриття оновленого арт-хабу в Харківській області. Простір творчості у Сковородинівці було створено за підтримки Харківської ОВА, волонтерів і меценатів. Про це повідомляють "Коментарі. Харків" з посиланням на інформацію ХОВА. Як повідомила заступниця начальника Харківської ОВА Віта Ковальська, фактично заклад запрацював у новому форматі. Адже у травні 2022 року внаслідок російських обстрілів приміщення музею було майже повністю знищено. Тож поки основні заходи планується проводити у вцілілій пам'ятці архітектури XIX cтоліття – коморі. Тут відбуватимуться майстер-класи, інтерактивні програми, покази фільмів, наукові лекції тощо. "Окупанти можуть зруйнувати наші культурні та освітні заклади, але їм ніколи не вдасться знищити нашу історичну пам'ять. Об’єднавшись, ми зможемо подолати виклики війни і зберегти культурну спадщину для наступних поколінь", - зазначила Віта Ковальська. Нагадаємо, що 7 травня 2022 року росіяни обстріляли музей у Сковородинівці. Снаряд влучив просто у дах будівлі – приміщення фактично було знищено. Найцінніші експонати колекції вдалося врятувати, їх заздалегідь перемістили в інше місце.



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися