У Харківській області встановили, хто навів ракету на кафе у селі Гроза

Прокуратура та СБУ встановили двох рідних братів, які навели російську ракету по кафе у с. Гроза

За процесуального керівництва Харківської обласної прокуратури складено повідомлення про підозру 30-річному та 23-річному братам за фактом державної зради, вчиненої в умовах воєнного стану (ч. 2 ст. 111 КК України). Також 30-річному чоловіку додатково інкриміновано пособництво у вчиненні порушень законів та звичаїв війни, поєднане з умисним вбивством та вчинене за попередньою змовою групою осіб ( ч. 5 ст. 27, ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 438 КК України). Про це повідомляють "Коментарі. Харків" з посиланням на інформацію Харківської обласної прокуратури.

5 жовтня близько 13:25 російські військові завдали ракетний удар по с. Гроза Куп’янського району. Зафіксовано влучання ракети "Іскандер-М" у місцеве кафе, де проходив поминальний обід військового ЗСУ. 53 мирних мешканці загинуло, ще 6 отримали поранення.

Правоохоронці встановили тих осіб, які навели російську ракету на цивільний об‘єкт. Ними виявились двоє рідних братів — це мешканці с. Гроза, які перед деокупацією Харківщини втекли на територію рф.

Один з братів — 30-річний чоловік — у липні 2022 року, будучи на той момент правоохоронцем, перейшов на бік ворога. Перебуваючи в окупованому смт Шевченкове Куп‘янського району, він обійняв псевдопосаду "и. о. полицейского – водителя группы конвойной службы Управления внутренних дел Временной гражданской администрации Харьковской области".

Його брат теж торік перебував у смт Шевченкове та був правоохоронцем. Проте під час окупації регіону він зрадив присязі та став "и. о. инспектора дорожно-патрульной службы группы дорожно-патрульной службы отдела государственного отдела безопасности дорожного движения Управления внутренних дел Временной Гражданской администрации Харьковской области".

Переїхавши до рф, вони продовжили працювати на російських кураторів та передавати їм необхідну інформацію для захоплення Харківського регіону. Для цього вони підтримували нібито дружні стосунки з односельчанами та різними психологічними методами отримували від них необхідну інформацію. Місцеві мешканці не розуміли, що брати під виглядом ненав’язливих розмов насправді проводять підривну діяльність проти України.

Старший брат детально дізнався у односельців, хто буде на поминальному заході, о котрій він буде та де саме.

Він розумів, що в результаті ворожої атаки обов'язково загинуть мирні мешканці – його знайомі з села Гроза, в тому числі й ті, хто надавав йому інформацію.

Дізнавшись точну адресу та час проведення мирного заходу, зрадник передав цю інформацію своїм російським кураторам, які на підставі отриманих даних прийняли рішення щодо вогневого ураження цивільної цілі високоточною ракетною зброєю – ОТРК "Іскандер-М".

Рідний брат також допомогав у зборі інформації. Крім того, під час спілкування із своєю дружиною він повідомив про причетність рідного брата до ракетного удару у с. Гроза та попросив нікому про це не повідомляти. Про свою причетність до цього злочину чоловік чомусь не згадав.

Наразі вирішується питання щодо оголошення чоловіків у розшук.

Досудове розслідування та оперативний супровід — Управління СБУ в Харківській області.

Раніше "Коментарі. Харків" повідомляли:

У Харкові стартує реєстрація на грошову допомогу: розмір виплат збільшено

З 1 жовтня в Україні запроваджена нова сума виплат багатоцільової грошової допомоги від МОМ у розмірі 3600 гривень на місяць. Такі виплати здійснюються протягом 3 місяців. Про це повідомляють "Коментарі. Харків" з посиланням на інформацію Мінреінтеграції.

Усі, хто реєструються та мають право на отримання допомоги після 1 жовтня 2023 року, отримають збільшену суму. Для осіб, зареєстрованих до цієї дати, сума переказу відповідатиме чинному розміру 2220 гривень на члена сім’ї.

Реєстрація на грошову допомогу від Міжнародної організації з міграції буде доступною у Харкові з 11 жовтня 2023 року. Як зареєструватися – читайте за посиланням.



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися