Символи незламності: нові заклади Харкова, які відкрилися під час повномасштабної війни

"Коментарі" розповідають про нові заклади, що відкрилися у Харкові за півтори роки повномасштабної війни

У важкі часи, коли країна переживає повномасштабну війну, люди проявляють неймовірну силу та наполегливість, щоб протистояти життєвим випробуванням. У Харкові, одному з найбільших міст України, яке в перші місяці війни потерпало від жорстоких обстрілів росіян, ця відданість та рішучість проявились в тому, що зараз місто продовжує функціонувати та розвиватись. 

Повернення бізнесу та відкриття нових закладів у Харкові є свідченням незламності міста та його мешканців. Це створює атмосферу спільноти та допомагає повернути нормальне життя. Нові заклади відіграють важливу роль у зміцненні соціального та культурного життя Харкова, надаючи людям можливість забути про тимчасові труднощі та радіти простому спілкуванню, як це було до війни.

"Коментарі" зібрали нові заклади Харкова, які стали символом надії, незламної свободи людей та їхньої здатності будувати майбутнє у найтемніші часи.


BUNKER BAR

Як кажуть про себе засновники, це місце, де почуваєшся своїм серед своїх. Адже це і бар з кухнею, і пункт незламності, і своєрідний хаб волонтерської допомоги. Тут готують страви європейської та української кухні, класичні та авторські коктейлі. У меню великий вибір бургерів, чотири види окрошки, борщ, безліч холодних та гарячих закусок, паста, салати. Щоб цікавіше проводити час тут є багато настільних ігор. Крім того, у закладі постійно відбуваються акції, розіграші та знижки. Також є доставка, що діє по всьому місту.

Про роботу під час війни: Команда планувала ще до війни відкрити заклад, але в іншому форматі, підходящому для мирного часу. Через війну змінили концепт, адаптувалися і вирішили зробити місце безпечне та затишне, щоб люди могли перечекати обстріли, сховатися та смачно поїсти. Команда BUNKER BAR допомагала та допомагає продуктам ЗСУ та переселенцям. Щонеділі передає їжу та закриває деякі потреби. Крім того, в меню є позиції, з яких частина грошей йде на допомогу.

Де: вул. Сумська, 78

Середній чек: 400 грн.

Контакти за посиланням


Допамін Кава

Засновники кажуть, що тут завжди можна отримати гормон щастя (дофамін) чи простими словами – задоволення. За відгуками, тут найсмачніша кава у місті, бо баристи прислухаються до думки відвідувачів та ретельно підбирають зерно. Тут пропонують сезонні напої і завжди готові порадувати гостей чимось особливим. В кав'ярні можна спробувати, як класичні смаколики, наприклад, трубочки зі згущеним молоком, чізкейки, сирники, тортики, так і незвичайні та нові десерті: з останнього – це лавандовий торт зі смородиною та орео чізкейк.

Атмосфера закладу дозволить однаково комфортно провести час із близькими, попрацювати чи просто відпочити за філіжанкою кави. Кав'ярня дружня до домашніх улюбленців. За словами власників, тут вже сформувалося ком'юніті постійних чотирилапих гостей.

Про роботу під час війни: Відкрили кав'ярню 14 квітня 2022 року. Все почалося з того, що персонал повернувся до Харкова та захотів працювати, бо люди були, але заклади не працювали. Власники розповідають, що орендодавець приміщення підтримав їхню ідею та дозволив перші два місяці працювати без оплати. Перший місяць – приніс великий мінус, бо відвідувачів було дуже мало, але через відповідальність перед людьми та персоналом все ж таки продовжили роботу. Згодом з'явився попит, гості почали цікавитись, чи будуть нові десерти тощо. Ближче до зими почали повертатися більше харків'ян та кількість відвідувань збільшилась. За словами засновників кафе, мотивацією відкрити заклад стало велике бажання повернутися до ритму та атмосфери того стану, який був до війни.

Де: пр-т Науки, 37

Середній чек: 90-110 грн (десерт та напій)

Контакти за посиланням


Сосо boutique

Кафе бутік СОСО - це естетичне задоволення від подачі страв італійської та французької кухні у гостинній атмосфері та затишку. У меню є різноманітна піца, чотири види фондю, авторські десерти та морозиво. За словами керівника закладу, обов'язково потрібно скуштувати піцу з горгонзолою та грушею, мусовий десерт зі смаком манго-маракуйя та морозиво зі смаком полуниці, лохини чи сиру страчателла.

Про роботу під час війни: Заклад почав працювати за кілька місяців до повномасштабного вторгнення Росії, але через бойові дії у Харкові кафе закрили. Тому головною мотивацією було якнайшвидше повернутися до міста та відновити роботу. І за першої нагоди команда закладу так і зробила, але відчинили двері закладу вже за новою адресою.

Де: пл. Конституції, 1

Середній чек: 350 грн

Контакти за посиланням


GreenRoom Bar

Місце, де можна відпочити, смачно поїсти, пограти у настільні ігри чи приставку. Це такий собі затишний, зелений оазіс посеред залізобетонного міста. Тут є велика літня тераса та віп-кімната, де можна пограти у приставку або відсвяткувати день народження, корпоратив тощо. У меню є бургери, салати, закуски, пасти, бельгійські вафлі, супи. Ще тут є авторська коктейльна карта з великим вибором фірмових напоїв та смачних крафтових настоянок.

Команда GreenRoom Bar вирішили відкрити заклад саме у тому районі Харкова, де не вистачало гарних, естетичних барів. Тому зробили своє місце для дозвілля, де можна відпочити, пограти у настільні ігри чи приставку. Також частину грошей з продажу віддають до ЗСУ.

Про роботу під час війни: Незважаючи на війну та ситуацію в місті, люди почали активно повертатися, а тому було прийтяно рішення відкрити місце, де можна відпочити, зібратися компанією чи родиною та трохи забути про воєнний час. Страхи прильотів завжди є, але як і місто з цим живе, люди теж звикли і тому команда просто виконує свою роботу. Незважаючи на складний час – намагються радувати людей, наскільки це можливо. Ще у GreenRoom Bar випікають печиво, яке потім відвозить безкоштовно до центру крові та до гуртожитку переселенцям, дітям. У закладі діють знижки для військових.

Де: пр-т Героїв Харкова, 254Е

Середній чек: 300 грн.

Контакти за посиланням


50th Parallel

Це нова мережа сучасного кафе Харкова. Просторий та світлий заклад із затишною та невимушеною атмосферою для відпочинку від швидкого темпу мегаполісу. У меню пропонується великий вибір суші-сетів та ролів, які мають задовольнити найвибагливіших цінителів японської кухні. Тут відкрита кухню, тому гості зможуть спостерігати за кулінарним процесом. У закладі на вулиці Людвіга Свободи, 43 для дітей є світла та цікава дитяча кімната.

Про роботу під час війни: Команда кафе ухвалила рішення відкрити нові локації навіть у складний період, оскільки хоче, щоб харків'яни мали змогу насолоджуватися приємною атмосферою та смачними стравами незалежно від ситуації. Тому в період з жовтня 2022 року по квітень 2023 року у Харкові відкрили три нові заклади мережі.

Де: вул. Дудинська, 1А, пр-т. Тракторобудівників, 128В, пр-т. Людвіга Свободи, 43

Середній чек: 250-300 грн. без алкоголю

Контакти за посиланням


Франик

За словами власників кафе-пекарні, своїх гостей вони закохують у французьку випічку. Тут дуже інстаграмний інтер'єр у світлих відтінках, багато зелені, квітів, є літній майданчик та невеликий фуд-трак. Загалом кафе спеціалізується на випічці: круасани з різноманітними начинками, завиток з маком, синабони, даніш. Ще тут подають сніданки протягом усього дня: яйця Бенедикт із прошутто крудо, пашот із копченим лососем на шпинатному кремі, шматок власного хліба з пармезановою олією, сирний суп із томатами та беконом, грибна паста та багато іншого. Крім того, тут готують каву та пропонують вишукані вина.

Про роботу під час війни: "Франик" у Харкові входить до мережі подібних закладів, що діють у Полтаві, Івано-Франківську, Києві. Мережа працює та користується популярністю, тому, як каже сам власник, відкривати новий заклад в умовах війни не було жодного страху.

Де: площа Свободи, 8

Середній чек: 600-700 грн

Контакти за посиланням


Кава Медіа

Кав'ярню започаткували журналісти харківського видання Gwara Media. Із самого початку повномасштабного вторгнення вони залишалися у місті та продовжували свою діяльність, роботу, фіксацію у Харкові. Пізніше, згадавши мрію дитинства – бажання мати власний заклад і побачивши таку малу кількість кав'ярень, що працюють у місті, засновник закладу Ярослав зрозумів, що це саме той час, коли потрібно втілювати свою мрію, не дивлячись на те, що ніхто не знав, як буде далі. Враховуючи, що раніше видання було суто про культуру, команда вирішила обернути новий заклад у концепцію – Кава Медіа, де "медіа" – гра слів. Перше – це зв'язок з основною діяльністю, а друге – об'єднання людей у так зване ком'юніті за інтересами.

У "Кава Медіа" готують класичні напої, такі як еспресо, лунго, допіо, капучіно, латте, раф тощо, а також холодні кавові напої. Команда кав'ярні любить експериментувати, тому часто у пошуках позицій, які сподобаються більшості людей та будуть "незвичайними". До кави тут пропонують печиво, макаронс, пончики.

Про роботу під час війни: Концепція полягає в тому, щоб люди, журналісти, митці та інші завжди могли прийти до нас, поспілкуватися в затишному дворику в центрі міста, де майже відсутні гучні звуки автомобілів, а посеред дворика ростуть два дерева, на яких живуть та співають птахи. Це місце єднання. Спілкування з журналістами та друзями. А ще тут періодично влаштовують виставки, покази фільмів, акції, щоб відвідувачам було цікаво та про що поспілкуватися.

Влітку 2022 року, розповідає Ярослав, для них це місце було так званим "острівцем нормального життя". Особливо після поїздок за 10-20 км від Харкова, де все було розбито та чути звуки вибухів, повертаючись до кафе, ми любили говорити "імітація нормального життя". Всі розуміло, що це не так, але трохи легшало.

Де: вул. Пушкінська, 63

Середній чек: 100 грн

Контакти за посиланням


MyasoBulka

До повномасштабної війни багато хто знав MyasoBulka як крафтовий стріт-фуд у Саржиному Яру, але зараз заклад переїхав на нові локації. У меню найсмачніша шаурма, авторські бургери, ковбаски у лаваші та ретро хот-доги. Заклад пишається, що для бургерів використовують лише свіже м'ясо та жодних заморожених котлет. А ще готують авторські маринади та власноруч ковбаски. Особливістю є те, що складові шаурми можна вибрати самостійно, додавши інгредієнти або видаливши за смаком.

Про роботу під час війни: З початком повномасштабної війни заклад змушений був залишити своє постійне місце роботи та відкритися з нуля на нових локаціях. У травні 2022 року з'явилась MyasoBulka на Масельському, а наприкінці березня 2023 року – на Холодній горі.

Де: пр-т Героїв Харкова, 256/3 та вул. Полтавський шлях, 146

Середній чек: до 200 грн.

Контакти за посиланням



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися