У Харківщини може з'явитися новий головний прокурор: хто просуває на підвищення Муратова

На Харківщині може бути замінений обласний прокурор. За інформацією джерел, що наближені до керівництва області, до цього можуть бути причетні відразу двоє впливових у регіоні людей - глава області Айна Тимчук та місцевий "сірий кардинал" Вадим Слюсарев.

Ситуація в Харківській області на сьогоднішній день досить складна, як для місцевої влади, так і для центральної. У зв'язку з призначеними на 31 жовтня достроковими виборами мера обласного центру Харківщину чекає період політичної турбулентності й усе це на тлі епідемії COVID -19, ситуація з якою на Харківщині одна з найскладніших в країні, та неминучими економічними проблемами, загостреними пандемією. Тож контроль над одним із найважливіших силових відомств, яким є прокуратура, стає особливо важливий.

Як повідомляють наші джерела, наближені до керівництва області, наразі чинного обласного прокурора Олександра Фільчакова можуть замінити на одного з його заступників - Станіслава Муратова.

Останній є давнім прокурорським працівником і знаходиться в системі з 2003 року. З цих 17 років останні 10 працював на різних посадах саме в прокуратурі Харківської області, а тому очевидно знає і ситуацію в області, й представників місцевих еліт.

За даними порталу "Police control", у Муратова є ще й досить впливовий покровитель в системі прокуратури, його кум Євген Устименко, який зараз є радником Генерального прокурора Ірини Венедиктової.

За словами джерел, потенційне призначення Муратова главою облпрокуратури - результат праці не тільки його кума Устименко, скільки куди більш впливових в Харкові персон. За нашою інформацією, кар'єрному росту Муратова сьогодні можуть сприяти двоє людей - глава ОДА Айна Тимчук та Вадим Слюсарев.

Айна Тимчук очолила Харківщину відносно недавно - в листопаді минулого року, і більшу частину свого життя пропрацювала в своїй рідній Дніпропетровській області, за винятком чотирирічного періоду з 2010-го по 2014-й.

Що ж стосується Вадима Слюсарева, то в масштабах країни професійний прикордонник став відомий під час президентських виборів 2019 року. За даними "Радіо Свобода", він був "тіньовим куратором" штабу кандидата в Президенти Володимира Зеленського в Харківській області. У ЗМІ припускають, що ту ж функцію він виконував і на парламентських виборах, що послідували за президентськими.

Звернувши увагу на Слюсарева, який на момент тих виборів був бізнесменом, ЗМІ нагадували, що за часів президентства Януковича Слюсарев зробив стрімку кар'єру, в митній службі, переїхавши з Харкова до Києва і отримавши звання генерал-майора. Крім того, він пов'язаний з Артемом Пшонкою - сином генпрокурора Віктора Пшонки, у якого Слюсарев цілих два скликання парламенту ходив в помічниках. Після Революції Переваги і втечі з України сімейства Пшонок Слюсарев оперативно звільнився з Держприкордонслужби, де очолював особливий відділ внутрішньої безпеки по Східному регіональному управлінню, і перекваліфікувався в успішні бізнесмени.

Журналісти-розслідувачі "Радіо Свобода" стверджують, що і після державної служби, бізнес Слюсарева був тісно переплетений з прикордонною службою, бо у приватній власності компанії Слюсарева виявилося приміщення, де розташовувався Харківський прикордонний загін.

У матеріалі "Радіо Свобода" говориться, що Слюсарев почав серйозно впливати на кадрову політику в Харкові, а з його ім'ям пов'язують кількох харківських нардепів-мажоритарників і колишнього губернатора Олексія Кучера.

За словами джерел, ймовірне спільне просування Муратова Слюсаревим і Тимчук - це не змова, а якийсь збіг бачення ситуації з кадрами в області. Муратов, за даними джерел, з огляду на його багаторічний стаж роботи в системі прокуратури, ймовірно пообіцяв Слюсареву підтримку в області. Що ж стосується Тимчук, то джерела повідомляють, що може бути домовленість з Венедиктовою. Джерела зазначають, що останню цілком може влаштовувати підвищення Муратова, якщо той є кумом її радника.

Що стосується особистості самого Муратова, то потрібно зазначити, що він дуже щільно вріс корінням в правоохоронну систему Харківщини. Його дружина Світлана Муратова обіймає посаду заступника голови Київського районного суду Харкова і з її ім'ям пов'язують кілька досить спірних судових рішень із відомих в області справ. Зокрема, її ім'я фігурувало в ході розслідування Української Гельсінської групи з прав людини.

Брат Муратова Сергій також причетний до судової системи. Він є адвокатом. Тож як мінімум щодо можливого конфлікту інтересів до сім'ї Муратових є питання.

У самого прокурора Муратова, згідно з декларацією, майна не надто багато, як і повинно бути у людини, що не має відношення до бізнесу - спільна з матір'ю квартира в Харкові і особиста земельна ділянка. А ось теща Муратова виявилася більш забезпеченою жінкою. Їй, за декларацією за 2019 рік належало кілька земельних ділянок, кілька будинків, гараж і три нежитлових приміщення. Також числяться три недешевих автомобіля. Згідно з декларацією за 2020 рік, все майно, записане на тещу, зараз переоформляється на дружину Муратова за процедурою вступу в спадщину.



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися