Rolls-Royce на околиці Харкова: з донецькими номерами і без кримінального минулого (Фото)

«Коментарі. Харків» розшукали власника розкішного британського автомобіля, який 6 років тому з'явився в одному з гаражних кооперативів Харкова, і дізналися, за яких обставин машина опинилася в нашому місті.

Породистий чорний Rolls-Royce Silver Spur 2, який будь-хто може побачити у дворі одного з гаражних кооперативів Харкова, справжня міська легенда. Автомобіль регулярно стає героєм телевізійних сюжетів і статей, йому наполегливо приписують у власники покійного кримінального авторитета і бурхливе минуле в лихих 90-х.

picture

І не дивно – хромований красень з 7,5-літровим двигуном, клімат-контролем, у салоні якого є телевізор, бар, сидіння зі світлої шкіри був створений англійським автопромом, щоб возити зірок першого ґатунку, очільників банків, а в українських реаліях – як мінімум олігархів . Але вже точно не для того, щоб вростати в землю колесами на околиці українського мегаполісу.

picture

Шість років тому натрапив на легендарну машину в гаражному кооперативі на проспекті Гагаріна автомобіліст-любитель Володимир Тушенков. Побачив – і очам не повірив: так це ж люксовий Rolls-Royce Silver Spur II, який випускали з 1990 по 1993 роки. І за цей час з конвеєра зійшли 1658 залізних коня цієї модифікації.

picture

Харківський автомобіль на момент зустрічі мав менше 50 тис. км пробігу. На капоті вже була відсутня статуетка "Дух екстазу", але його все одно захотіли купити. Однак, за словами Тушенкова, бажаючих зупиняла занадто висока ціна, яку потенційним покупцям називав власник.

picture

"Там проблеми з мотором і коробкою передач, ремонт обійдеться в копієчку. Таку ж машину на ходу в Києві можна купити за ціною до 25 тисяч доларів. І цей автомобіль без реєстрації – у базах ДАІ його немає. Машина-привид", - пояснив Тушенков.

Не давав спокою і кримінальний флер, що кружляв навколо англійського лімузина – машину приписували загиблому кримінальному авторитетові.

picture

"Щодо авторитета – домисли. Але існує думка, що цей Rolls-Royce нібито належав автопарку харківської корпорації "Станк-інвест" - на таких розкішних машинах зустрічали гостей. Після того, як корпорація розвалилася в 1996 році, машини розпродали", - поділився ще однією версією авто-експерт Федір Кучмась.

Він не приховує свого захоплення автомобілем і щиро співчуває, дивлячись як рік за роком руйнується породистий британець – ось уже і колесо втратив, не виїжджаючи за межі гаражного кооперативу.

picture

"Rolls-Royce раніше стояв в іншому місці. Але його час від часу возять ковшем по території кооперативу – варварство якесь", - журиться Кучмась.

Довгий час справжня особистість власника Rolls-Royce була не відома, хоча встановити її не склало труднощів – телефоном можна легко розжитися на вахті в гаражному кооперативі. "Коментарі. Харків" зв'язалися з Платоном – саме так звуть господаря люксового автомобіля.

Як виявилося, літній чоловік і не думає продавати цей Rolls-Royce. Зате у нього є не менш цікаві для колекціонерів моделі.

picture

"Цю не продаємо, а будь-яку іншу можемо запропонувати: Bentley і такого ж типу Rolls-Royce. Є більш сучасний Bentley – 2005 року, і є класичні машини – Bentley 1991 року і Rolls-Royce 1989 року. І є зовсім старий Bentley – 1965 року. Ні, я не колекціонер, але любитель", - відмахнувся Платон.

picture

Усі перераховані машини на ходу. Але для ідеального стану не завадить, звичайно, деякий ремонт – наприклад, раритетному Bentley потрібне фарбування. Але і ціни на машини, озвучені Платоном, зовсім не захмарні – від 10 до 15 тисяч доларів.

picture

Що до минулого власника занедбаного Rolls-Royce, то ніяким кримінальним авторитетом він не був. Цікаво, що чорний лімузин Платона плутають із таким самим автомобілем, який стояв біля станції метро "Наукова".

"Цей Rolls-Royce Silver Spur 2 я тут купував, він був із донецькими номерами, він на них і залишився", - розвіяв легенду Платон.

Фото: Федір Кучмась



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися