Фестивалі, матчі та театри – як карантин в Харкові відбився на суспільному житті

Через карантин проти поширення коронавіруса в Харкові перенесли прем'єру в оперному театрі, міжнародний марафон, фестиваль і конкурс, а музеї для відвідувачів і зовсім закрили двері.

Прем'єру перенесли, спектаклі й екскурсії скасували

Світова пандемія коронавируса COVID-19, хоча і не дісталася ще до Харкова, але вже відкоригувала за допомогою карантину суспільне життя городян. Одночасно з вузами про зміни в роботі заявили державні театри та музеї.

У Харківській опері готувалися до масштабної прем'єри балету "Спартак" 27 березня, але тепер у касах ХНАТОБу або повертають квитки, або пропонують усім бажаючим прийти на спектакль у дні, на які перенесли виступ.

picture

Свої вистави у великих залах Харківська опера скасувала, зберігши камерні концерти на 50 осіб у виставковій залі "Маестро", розповіла "Коментарям" прес-секретар ХНАТОБу Катерина Лухтанова. Торкнувся карантин і вистав гастролюючих колективів – уже скасували виступ грузинського балету "Сухішвілі".

Перенесли або зовсім скасували спектаклі і в Харківському ляльковому театрі, і в академічному драматичному театрі ім. Шевченко. У всіх установах глядачам повертають гроші за квитки, а артисти продовжують готуватися до майбутніх вистав на репетиціях.

picture

Харківські музеї – літературний, художній та історичний ім. Сумцова – теж один за іншим сповістили городян про зміни в роботі до 3 квітня і скасували всі колективні та індивідуальні екскурсії.

Конкурси та фестивалі перенесли на рік

Одночасно з театрами про карантинні заходи оповістила і Харківська філармонія – всі концерти переносять на інші дати, про які повідомлять пізніше. Але крім власного репертуару довелося скасувати і міжнародні проекти.

"Міжнародний конкурс юних піаністів імені Володимира Крайнєва перенесли на рік – він пройде в березні 2021 року. Відкриття і закриття його повинні були проводити в наших залах", - розповів "Коментарям" директор Харківської філармонії Юрій Янко.

picture

Переносять на невизначений термін і масштабний фестиваль KharkivMusicFest – він повинен був стартувати 28 березня, деякі заходи припадали на пост-карантинні дати. Але організатори тверезо оцінили непередбачувану ситуацію з епідемією коронавірусу – і оголосили, що повертають гроші за квитки на концерти.

"Через невизначеність ситуації з поширенням епідемії, сьогодні ми не можемо назвати нові дати", - йдеться в офіційній заяві на сторінці фестивалю.

І в цьому вони не лукавлять – зірок класичної музики запрошували на фестиваль за півроку-рік до події, підлаштовуючись під їх щільний графік. Тепер, коли по всьому світу скасовують виступи і вистави, ситуація стає все менш передбачуваною. Приблизною датою для деяких концертів KharkivMusicFest називають червень поточного року, але, швидше за все, в тому обсязі, який планували спочатку, фестиваль пройде вже у 2021 році.

Марафон на осінь, футбол - на невизначену дату

Перенесли і міжнародний марафон, який планували провести 12 квітня, повідомили "Коментарям" в прес-службі ХОДА.

picture

Хоча в масової пробіжці вже зареєструвалися 4 тисячі учасників, захід посунули не на травень, а відразу на осінь – щоб напевно.

Як тільки стало відомо, що УЄФА скасували найближчі матчі Ліги чемпіонів і Ліги Європи через поширення коронавірусу, у Харкові відмовилися від запланованого на 19 березня матчу між ФК "Шахтар" і німецьким Вольфсбургом. Раніше розглядали варіант гри при закритих трибунах, але тепер матч перенесли і зовсім на невизначений термін.

picture

Серед комерсантів від багатолюдних заходів відмовилися одиниці

Деякі комерційні структури теж проявляють розсудливість – і відмовляються від запланованих раніше масових заходів. Так на арт-заводі "Механіка" посилено миють приміщення, а ярмарок вакансій та фестиваль перенесли вже на квітень.

Не буде цієї весни і Dafi Fashion Days, який полюбилися харків'янам та став одним з перших модних проектів. Він традиційно проходив у треті вихідні березня. Модне свято супроводжувався показом нових колекцій від світових торгових марок і українських дизайнерів.

"У цьому році ми планували в рамках Dafi Fashion Days провести конкурс серед близнюків, які продемонстрували б свою різницю. Але в зв'язку з карантином розглядаємо перенесення модного заходу на вересень", - розповіла "Коментарям" піарник Тетяна Ландесман.

picture

Кінотеатр "Планета кіно" в ТРК "Французький бульвар" підійшов до карантину теж відповідально: на сайті замість розкладу – оголошення, що всі прем'єри притримають на потім. А поки "Планета кіно" закрита для відвідувачів.

А ось кінотеатри Мultiplex від прокату фільмів і мультфільмів не відмовилися – квитки на сеанси продають, весь розклад активний. Чи то їм вірус не страшний, то чи закон – не указ.

Ігнорують державна постанова і клуби - в "Місто", де зали ніколи не відрізнялися малолюдністю, чи не на кожен день заплановані концерти та дискотеки. Очевидно, скоро ми зможемо спостерігати не тільки масові, а й "масочні" вечірки.



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися