Нобелівське тріо: харківські вчені, які зробили значний внесок у розвиток світової науки

Про трьох лауреатів Нобелівської премії з Харкова

Харків, культурне та наукове місто, зробив свій внесок у світову історію науки та досліджень. Мало хто знає, що наше місто було будинком для трьох видатних лауреатів Нобелівської премії. Варто зазначити, що пам'ятні погруддя лауреатам Нобелівської премії Іллі Мечникову, Леву Ландау та Саймону Кузнецу встановили біля Харківського національного університету ім. В.М. Каразіна. Давайте познайомимося з цими вченими та їх досягненнями докладніше.


Ілля Мечников - батько порівняльної патології та імунології

picture

Ілля Мечников, який народився 15 травня 1845 року в селі Іванівка на Харківщині, вважається одним із основоположників порівняльної патології, еволюційної ембріології, імунології та мікробіології. Його вчений шлях розпочався у Другій харківській гімназії, яку він закінчив із золотою медаллю. Потім він вступив на фізико-математичний факультет Харківського університету і у 1867 році разом з Олександром Ковалевським розпочав дослідження у галузі порівняльної ембріології. У 1882 р. Мечников зробив важливе відкриття - фагоцитоз, що стало основою для методів запобігання інфекціям. 1886 року він заснував першу в країні бактеріологічну станцію, яка сьогодні відома як Одеський науково-дослідний інститут вірусології та епідеміології імені І. І. Мечникова.

Проте наукові успіхи Мечникова не врятували його від політичних труднощів. У 1887 році через свою проукраїнську позицію він був змушений покинути Російську імперію. Згодом він переїхав до Франції і почав працювати в Пастерівському інституті, де досліджував проблеми довголіття та впровадив термін "геронтологія". У 1908 році Мечникову разом із німецьким ученим Паулем Ерліхом було присуджено Нобелівську премію з фізіології та медицини за їхні роботи про імунітет.


Саймон Кузнець - економіст та статистик

picture

Саймон Кузнєц, американський економіст, статистик, демограф та історик економіки, також пов'язаний із Харковом. Народився в Мінській губернії в 1901 році, він переїхав до Харкова в 1915 році із сім'єю через наближення Першої світової війни. Тут він почав навчатися у Харківському Другому реальному училищі та згодом здобув вищу освіту у Харківському комерційному інституті.

У 1922 році родина Кузнєцов покинула Харків і переїхала до Варшави, звідти Саймон та його брат емігрували до США. У Сполучених Штатах Кузнєц став першопрохідником у дослідженні національного доходу, що на той час вважалося новою галуззю економіки. Він також прославився як дослідник проблем, пов'язаних із національним доходом, економічними циклами та економічним зростанням. У 1971 році він був удостоєний Нобелівської премії з економіки за "емпірично обґрунтоване тлумачення економічного зростання, яке призвело до нового, глибшого розуміння економічної та соціальної структури та процесу розвитку в цілому".


Лев Ландау - фізик та теоретик

picture

Лев Ландау, видатний фізик та теоретик, також пов'язаний із Харковом. Майбутній вчений народився 22 січня 1908 року в Баку, виявив інтерес до науки в молодому віці і почав навчання на фізико-математичному та хімічному факультетах Азербайджанського державного університету.

Після закінчення Ленінградського університету 1927 року, Ландау став аспірантом Ленінградського фізико-технічного інституту. У 1932 році він очолив теоретичний відділ Українського фізико-технічного інституту в Харкові і працював в Інституті фізичних проблем АН СРСР з 1937 року. Його наукові інтереси охоплювали широкий спектр областей, включаючи квантову механіку, фізику твердого тіла, магнетизм, фізику низьких температур, фізику космічних променів, гідродинаміку, квантову теорію поля, фізику атомного ядра та елементарних частинок, фізику плазми та багато іншого.

Проте Ландау та інші вчені Українського фізико-технічного інституту зіткнулися з репресіями у 1930-ті роки, що призвело до розгрому наукового центру. Ландау було заарештовано у 1938 році, але завдяки втручанню фізика Петра Капиці було звільнено. Згодом він продовжував свою наукову кар'єру і в 1962 був удостоєний Нобелівської премії з фізики "за піонерські дослідження в теорії конденсованого стану, особливо рідкого гелію".

Таким чином, Харків, окрім своєї культурної спадщини, може пишатися і своїми знаменитими науковими лауреатами Нобелівської премії, які зробили величезний внесок у розвиток світової науки та пізнання.



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися