Головлікар Олена Логвинова: Зараз пацієнти приходять з якіснішими проблемами, ніж 20 років тому

Відвідувати стоматолога необхідно щонайменше двічі на рік

9 лютого відзначають День стоматолога. Ця професія є однією з найпрестижніших і найважливіших у медицині, а найкращі дантисти завжди залишаються затребуваними у пацієнтів.

Головний лікар стоматологічної поліклініки №7 у Харкові Олена Логвинова розповіла про те, що вона радить своїм рідним для догляду за ротовою порожниною, чи варто відбілювати зуби та встановлювати вініри, а також чи працюють народні методи в лікуванні зубів та ясен.

Олено, чи правильно говорити, що карієс – це не просто дірочка в зубику, а показник якості життя пацієнта?

Абсолютно! Показник того, як пацієнт ставиться до себе насамперед, який спосіб життя він веде. Взагалі дуже багато захворювань проявляються, відображаються саме в ротовій порожнині, на слизовій оболонці. За станом зубного нальоту, слизових можна судити та ставити додаткові запитання. До речі, хорошому стоматологу притаманно мати клінічне мислення.

А що таке клінічне мислення? Це професійне, творче розв'язання питань діагностики, лікування та визначення прогнозу хвороби у пацієнта на основі знань, досвіду та лікарської інтуїції. Не просто лікувати зуб, а зрозуміти чому, подивитися сусідній, подивитися прикус, подивитися скронево-нижньощелепний суглоб і в разі потреби направити на додаткове дослідження чи консультацію суміжних фахівців. Я люблю командну роботу і вважаю за правильне консультувати пацієнта, якщо можливо, відразу групою фахівців.

Стоматологічна допомога – це не тільки "заліпити дірку в зубі" або просто видалити зуб. Це об'ємна частина комплексного лікування. Завжди потрібно дивитися в корінь.

Ви майже 20 років працюєте стоматологом-терапевтом у 7-й поліклініці. Порівняйте, будь ласка, стан ротової порожнини зараз і тоді, у 2003 році, коли ви прийшли в поліклініку ще інтерном.

У середньому стан зубів та ясен покращився. Зараз трохи з іншими проблемами приходять, з якіснішою проблемою, я б так сказала. Тобто люди йдуть щось покращити, щось відновити. Пацієнти прагнуть виглядати добре та красиво, прагнуть позбавитися всіх проблем, а не відкладати на потім. Часто кажуть: "Я краще зроблю відразу, щоб потім не було як, там, у мами". Пацієнт став більш підкованим у сфері стоматології та став більш відповідально ставитися до свого здоров'я.

Що стосується "добре та красиво". Відбілювання зубів – за чи проти?

Якщо пацієнт хоче, то чому б і ні. Якщо він так бачить себе, якщо йому від цього буде добре, давайте відбілювати. Скоро плануємо, до речі, купити нову стаціонарну лампу для відбілювання.

Протипоказаннями є відверті тріщини емалі. Їх видно одразу. Тоді пацієнту треба розпочинати з цього. Буває й підвищена чутливість зубів, і навіть тут, якщо пацієнт дуже хоче, тоді він користується спеціальними пастами, запечатаємо всі мікротріщини, потім процедура відбілювання та знову спеціальні пасти. Буває, приходять діти, підлітки: "Хочу відбілити зуби". Ми завжди запитуємо: "Тобі є 18? Якщо ні, тоді приходь з батьками!".

Як довго триматиметься ефект після відбілювання? При частому вживанні червоного вина, чаю чи кави ефект пройде швидше.

pictureА як щодо встановлення вінірів?

Встановлення вінірів не шкодить здоров'ю. Так само, як і з відбілюванням: якщо ти хочеш і можеш собі дозволити, будь ласка. Але дотримуємося головного принципу "не нашкодь"! Все, що не шкодить здоров'ю, не забороняється. При пролікованих зубах, за правильного, грамотного виконання людина отримує результат.

Що радите рідним та друзям для догляду за порожниною рота?

Чистимо зуби після кожного прийому їжі, якщо є на те можливість. Але однозначно вважаю за злочин не почистити зуби на ніч! Тому що протягом тривалого часу, ночі, ми не їмо, не п'ємо, не розмовляємо. А мікроби живуть, продукують кислоту, і починаються проблеми – ерозії, гінгівіти, пародонтити – простими словами, повний набір.

Ополіскувачі важливі. Жувальні гумки мають місце. Дерев'яні зубочистки не завжди справляються, тому краще замінити їх на флосери.

Змінюємо щітку часто. Я пацієнтам говорю: зима – весна – літо – осінь. Не рідше. Паста – яка підходить, тією і користуємося. Що таке, яка підходить? Якщо ти почистив зуби та протягом дня чудово почуваєшся, зубки за відчуттями без нальоту. А якщо ти відчуваєш, що тобі хочеться почиститися знову, то, значить, щось не так – або щітка, або паста, або склад слини.

Дітям рекомендуємо електричні щітки. Їм це цікаво. Діткам потрібно чистити зуби з моменту появи першого зубика. Ти дитину привчаєш до цього процесу, і вона вже не боїться.

Народні методи лікування – які можна, які не можна?

Приходить пацієнт. Він надивився якогось народного пророка, який сказав, що якщо ви втиратимете сіль у ясна, то буде щастя, не буде карієсу. У результаті пацієнт приходить з виразками на яснах. Жодний народний метод не вилікує пульпіт, не вилікує пародонтит, кісту, флегмону, гінгівіт!

Якщо, наприклад, говорячи про народні методи, йдеться про полоскання ромашкою, це вже інше, це антисептична обробка рота. Багато трав працюють як ополіскувач. Звичайно, ромашка або розведена календула можуть забарвити зуби, ми про це завжди говоримо пацієнтам.

Профілактичний огляд стоматолога – як часто?

Люблю своїх пацієнтів спостерігати мінімум двічі на рік. У вересні – після закордонних відпусток, коли змінювалася звична їжа, вода, клімат – і через пів року.

Нагадаємо, Олена Логвинова очолила Стоматологічну поліклініку №7 влітку 2020 року, а загалом працює в цьому медзакладі з 2003 року. Закінчила Харківський державний медичний університет у 2002 році, зараз навчається на магістратурі у Каразінському університеті за спеціальністю "менеджмент".



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися