У колодязях Харківської області знайшли нітрати

Найбільш високі концентрації нітратів виявлені в колодязях на територіях восьми районів

На Харківщині відзначається високий вміст нітратів у колодязній воді, що негативно впливає на стан здоров'я населення, особливо маленьких дітей. Про це повідомили в Харківському обласному лабораторному центрі.

За даними фахівців, перевищення гранично допустимої концентрації нітратів встановлено у 40,7% досліджених пробах води з колодязів. Відзначається, що найбільш високі концентрації нітратів виявлені в колодязях на територіях Валківського, Нововодолазького, Лозівського, Близнюківського, Ізюмського, Борівського, Коломацького, Шевченківського районів.

У результаті споживання води з високим вмістом нітратів зареєстровано два випадки водно-нітратної метгемоглобінемії у дітей у віці 2 місяці і 1 рік і 2 місяці, які проживають на території Валківського та Дергачівського районів.

За даними лабораторного центру, в 2019 році в Харківській області за санітарно-хімічними показниками досліджено 4386 проб води з джерел нецентралізованого водопостачання, з яких 46,1% не відповідали санітарним вимогам.

За мікробіологічними показниками досліджено 1715 проб води з колодязів та каптажів джерел, з них 32,1% проб не відповідають нормативам.

У Харкові досліджено 56 проб води з 12 каптажів природних джерел (Саржин яр, Манжосів яр, селище Олешки, парк "Юність", "Петренки - 1", "Петренки - 2", "Петренки - 3", вул. Мінераловодська, 1, вул. Ст. Зубенко, 25, вул. Бучми (2 каптажу), "Олексіївська балка").

Протягом минулого року у воді всіх зазначених джерел реєструвалися відхилення від гігієнічних нормативів за мікробіологічними показниками. Вода з каптажів трьох джерел не відповідала нормативним вимогам за санітарно-хімічними показниками - встановлено перевищення гранично допустимої концентрації сульфатів (вул. Ст. Зубенко, 25) і нітратів (селище Олешки і парк "Юність").

Раніше портал "Коментарі. Харків" повідомляв, що харків'яни просять пізніше вивозити сміття.



Джерело: http://labcenter.kh.ua
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися