На Харківщині виросла загроза «підчепити» ротавірусну інфекцію: як уникнути

Загострює ситуацію воєнний час і необлаштованність, пов’язана з ним

На Харківщині зберігається висока загроза поширення інфекцій. Перебування в місцях скупчення людей і обмежений доступ до якісної питної води є причинами появи "кишкових" захворювань. Майже всі вони легко передаються від людини до людини, а отже є особливо небезпечними під час воєнних дій. Про це "Коментарі. Харків" повідомляють з посиланням на Головне управління Держпродспоживслужби в Харківській області.

Збудником інфекції є ротавірус. Від його потрапляння до організму і до появи перших симптомів минає до п’яти днів. Спершу різко піднімається температура тіла, з’являються блювота, а пізніше - тривала діарея. Може також спостерігатися біль у животі. У дорослих ротавірусна інфекція може мати лише легкі прояви та симптоми. Проте для немовлят та дітей раннього віку це захворювання є небезпечним через ризик швидкого зневоднення внаслідок діареї.

Захворювання відноситься до "хвороб брудних рук". Основним механізмом передачі є контакт з поверхнями чи предметами, що можуть бути забруднені – іграшки, меблі, одяг та інше, або при вживанні в їжу інфікованих ротавірусом продуктів харчування, питної води. Ротавірусна інфекція переважно виникає в холодний період року, найбільшу кількість хворих реєструють з листопада по квітень. Інкубаційний період триває до 5 діб. Зазвичай симптоми проходять за 5-6 днів, однак ще протягом двох тижнів хворий вважається заразним.

Профілактикою ротавірусної інфекції є й докладання зусиль, щоб покращити якість питної води, підтримати належні санітарні умови життя. Медики радять, щоб уберегти себе від зустрічі з ротавірусом, потрібно часто мити руки, особливо після відвідування туалету, прогулянки, перед їжею.

Раніше "Коментарі. Харків" повідомляли, що у поточному році у Харківській області зареєстровано випадок лістеріоза – у мешканця м.Харків, який, не зважаючи на тривале лікування, завершився смертю хворого. З метою запобігання захворюванню необхідно дотримуватись певних правил: - регулярно знищувати гризунів на об’єктах, в оселях, домашніх господарствах; - захищати від гризунів джерела водопостачання, продукти харчування; - овочі зимового зберігання перед вживанням в їжу ретельно мити і піддавати термічній обробці; - не купувати на стихійних ринках м’ясо, молоко та інші продукти тваринництва.



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися