У Харкові хакери розсилають віруси у платіжках за електроенергію

Після проходження за посиланням у листі, вірус шифрує файли, а зловмисники вимагають гроші за їхню розшифровку

Різні комерційні підприємства Харкова на свої офіційні електронні скриньки отримують листи, підписані адміністрацією АТ "Харківобленерго", з повідомленням про заборгованості на рахунках. Про це розповіли у Telegram-каналі Харьков NOW.

"Повідомляємо Вас про наявність непогашеної заборгованості по оплаті послуг електропостачання за період споживання з 01.01.2021 по 31.01.2021 за рахунком №1247 від 15.01.2021 р. Нагадуємо, що в разі непогашення заборгованості в термін до 22 березня 2021 року, введений режим обмеження електропостачання на термін 5 календарних днів, після закінчення якого буде вироблене повне відключення електропостачання, а також розірвання договору електропостачання в односторонньому порядку. Крім того, АТ "Харківобленерго" буде розпочато процедуру судового стягнення заборгованості з нарахуванням штрафних санкцій", - йдеться у листах.

У тексті додані посилання на нібито "розрахунок заборгованості в форматі PDF". Ці посилання насправді є троянською програмою, яка блокує усі файли на комп'ютері. Потім хакери вимагають гроші, аби розкодувати файли.

"Увага! Ваші файли випадковим чином надійно зашифрувалися! Але ми можемо допомогти Вам", - пишуть зловмисники.

Вони вимагають надіслати на електронну пошту кілька файлів з комп'ютеру для розшифровки  протягом 72 годин з моменту прочитання повідомлення, та вимагають гроші за свої послуги.

picture

На сайті АТ "Харківобленерго" розміщене оголошення про те, що товариству відомо про розсилку цих листів, але жодного стосунку до таких розсилок організація не має. Більше того, комунальники наголосили, що вже два роки як питаннями нарахувань займається не обленерго, а постачальник електричної енергії.

Нагадаємо, раніше "Коментарі" розповідали про те, що у Слобідському районі зловмисники на продаж вкрали 100 метрів чавунних труб з каналізації, вирізавши їх прямо з підвалу багатоповерхівки. Це завдало збитків на 20 тисяч гривень.



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися