Чи вистачить Харківській області зібраного зерна

У Харківській області зібрали 1,5 млн тонн зернових

Сільське господарство Харківської області через повномасштабну війну Росії проти України зазнало збитків на мільярди гривень. Ворожі обстріли зруйнували 68 підприємств регіону. Про це повідомляють "Коментарі. Харків" з посиланням на інформацію Харківської ОВА.

Заступник начальника ХОВА Євген Іванов розповів, що було знищено 340 одиниць аграрної техніки. При цьому були зафіксовані факти цілеспрямованих атак російських військ на об'єкти АПК та сільськогосподарську техніку, яка працювала в полях.

Крім атак російські військові часто дистанційно мінували посівні площі, що робило поля непридатними для обробки. 

За словами експерта сільськогосподарські роботи цього року взагалі не проводили в Ізюмському та Куп’янському районах. Частково велися роботи у Богодухівському, Чугуївському та Харківському районах. Загалом площа посіву та збору врожаю скоротилася до 40-50% від довоєнних розмірів.

На обсяги зібраного врожаю також вплинули підвищення курсу долара та перебої з паливом.

Стосовно врожаю, то врожайність пшениці - 37 центнерів з гектара (на 10 центнерів менше, ніж 2021 року, падіння врожайності зафіксовано близько 25%). Загалом в області зібрали 1,5 млн тонн зернових, із них 1,1 млн тонн – пшениці, що на 60% менше, ніж минулого року. Однак, за словами Євгена Іванова, враховуючи обставини, в яких опинилися аграрії в цьому сезоні, цей результат можна вважати дуже непоганим.

Він зауважив, що такі обсяги врожаю повністю закривають не тільки потреби області, але й дозволяють реалізовувати продукцію за кордон. За словами експерта, регіон забезпечений зерном нового врожаю і має можливість експортувати його, однак не в тих об’ємах, які були до війни.

Наступного року аграрії очікують значного збільшення земельного банку для посіву - близько 70-75% від довоєнного показника.

Раніше "Коментарі. Харків" повідомляли, що на звільнених територіях Харківської області проводять роботи з відновлення комунікацій.



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися