Кому дістанеться ділянка у Харкові за 85 мільйонів, яку прокуратура забирає в орендаря

Харків'яни підозрюють, що активізація позовів від прокуратури про повернення міськраді земельних ділянок пов'язана з відкриттям ринку землі

Харківська прокуратура планує відсудити в одного з харківських ТОВ земельну ділянку, яку підприємство отримало в оренду до 2055 року. Про деталі судового позову та справи йдеться на офіційному сайті Харківської обласної прокуратури.

14 років тому харківське ТОП уклало угоду з міською радою про те, що братиме в оренду ділянку землі у 3 гектари. На той момент ця ділянка розташовувалася на території Холодногірського району Харкова, а зараз вже належить Новобаварському.

Тоді ТОВ планувало побудувати на цій ділянці житловий комплекс із різноманітними приміщеннями комерційного призначення. Також було заплановане будівництво торговельно-розважального комплексу, оздоровчого центру, автомобільного паркінгу. Таким чином мав бути зведений цілий мікрорайон із розвиненою інфраструктурою.

Згідно договору, будівництво мали закінчити у 2012 році, а земля на правах оренди була передана ТОВ ще й на період експлуатації новобудов - до кінця 2055 року.

Міська рада, підписуючи договір, аргументувала виділення величезної земельної ділянки тим, що ТОВ покращить інфраструктуру району, а новобудови та приміщення даватимуть додаткові надходження до бюджету.

Втім, до цього часу жодного будівництва на ділянці розпочато не було, і, окрім саморобного футбольного поля, звалища сміття та бур'янів, на ній нічого не функціонує.

Через 11 років після того, як сплив крайній термін початку будівництва, та через 9 років після запланованого його завершення за справу взялася Новобаварська окружна прокуратура і скерувала позов до суду щодо позбавлення ТОВ права на користування ділянкою та її власності на правах оренди.

Згідно позову, ділянку планують повернути місту, цього разу вже в управління Новобаварського району. Окремо у позові вказується вартість цього клаптика землі - 85 мільйонів гривень.

Чи вже є у міськради потенційний покупець чи орендар цієї земельної ділянки, ані у позові, ані у повідомленні пресслужби прокуратури не повідомляється.

Для довідки: українське законодавство передбачає, що орендар позбавляється права на користування земельною ділянкою для забудови, якщо він не розпочав будівництво протягом трьох років.

Нагадаємо, раніше "Коментарі" повідомляли про те, що у Харківській області вчителі звинувачують прокуратуру у тому, що вона почала подавати позови на повернення орендованих ділянок землі у комунальну власність, аби продати їх у зв'язку з відкриттям ринку землі.



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися