"Фейковий завод": на Харківщині іноземна фірма збиралася вкрасти 1 млрд грн на будівництві дороги

Компанія подала документи на участь у тендері, але половина вказаних даних виявилася фейковими

Харківська СБУ попередила державні збитки, які могли бути завдані під час реконструкції об'єктів критичної дорожньої інфраструктури. Про це повідомили у прес-службі СБУ у Харківській області.

Операцію СБУ проводила спільно із обласною службою автомобільних доріг, якби зловмисникам не завадили, державний бюджет отримав би 1 млрд гривень збитків.

"Тіньову схему" планувала реалізувати на тендері іноземна компанія, яка подавала заявку на виконання дорожніх робіт.

На тендер був запропонований підрядникам ремонт однієї з автодоріг державного значення на Харківщині. Фінансувати проєкт мали з державного бюджету, вартість робіт оцінювали у 1,3 млрд гривень.

"Під час аналізу тендерної документації співробітники СБ України виявили, що менеджмент іноземної комерційної структури, яка брала участь у торгах, надав підроблену документацію. Через недостовірно подану пропозицію компанія мала всі шанси стати переможцем тендера", - повідомив речник СБУ у Харківській області Владислав Абдула.

Під час розслідування правоохоронці встановили, що асфальтобетонного заводу, який компанія вказала в документації, навіть не існує, а на його місці є лише пустир. Також було виявлено й інші суттєві невідповідності вимогам тендерної документації.

СБУ проінформувало керівництво держпідприємства, і воно вчасно відхилило тендерну пропозицію іноземної компанії, пославшись на порушення ним законодавства.

"Викриття оборудки проводилось Управлінням СБУ в Харківській області за координації Головного управління контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері економічної безпеки СБ України та за сприяння Служби автомобільних доріг у Харківській області", - розповів Владислав Абдула.

Наразі Укравтодор займається розробкою Реєстру асфальтобетонних заводів, який міститиме номери виданих атестатів, дати видач, ЄДРПОУ компаній, які мають такий атестат, термін його дії та геодані про розміщення заводі. Це дозволить одразу виключати недобросовісних підрядників з тендерного процесу.

Нагадаємо, раніше "Коментарі" повідомляли, що Укравтодор розробив проєкт реконструкції Харківської окружної дороги. Більшу частину дороги обіцяють відремонтувати вже цього року.



Джерело: https://www.facebook.com
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися