Як заплатити замість 65 мільйонів лише 11 тисяч податків: історія харківського підприємця

Через недосконалість податкового законодавства бізнесмен протягом 5 років дурив державу

Прокуратура Харківської області виявила бізнесмена, який заборгував державі 65,5 мільйонів гривень за 5 років. Замість них він заплатив лише 11 тисяч. Про деталі афери розповіли у пресслужбі Харківської обласної прокуратури.

Підприємець працював на ринку Барабашово, мав там магазин, який продавав запчастини для мотоциклів і велосипедів. За 5 років своєї реалізаторської діяльності він заробив на продажі деталей майже 200 мільйонів гривень.

Проблема податкового законодавства у тому, що чоловік зміг зареєструвати свою діяльність у формі роботи платника єдиного податку 1 групи, за рахунок чого отримав можливість платити податки в середньому у розмірі 2 тисячі за рік. Офіційний дохід, який він декларував за календарний рік, варіювався від 50 до 180 тисяч гривень.

Насправді ж чоловік винаймав велике приміщення зі складом у торговельному центрі на території ринку та в середньому за рік заробляв 35 мільйонів гривень. Також у фірми був інтернет-магазин.

Загалом за 5 років з усіх зароблених за цей час сум бізнесмен мав віддати державі у вигляді податків більше 65 мільйонів гривень.

На зловмисника склали обвинувачення за статтею 212 Кримінального Кодексу України "Ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах".

Бізнесменові загрожує штраф від 85 до 119 тисяч гривень. Також на 3 роки йому буде заборонено займатися певними видами діяльності та обіймати деякі посади.

Для довідки: платники єдиного податку 1 групи - фізичні особи-підприємці, які продають роздрібні товари із торговельних місць на ринках або надають послуги населенню та не використовують праці інших осіб. Їхній дохід за рік не може перевищувати 300 тисяч гривень.

Нагадаємо, раніше "Коментарі" розповідали про те, що на Харківщині освітні заклади непокояться через те, що прокуратура хоче забрати у них землю, яку школи орендують для здійснення своєї діяльності, щоб продати її завдяки відкриттю ринку землі.



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися