Волонтерський відрив: студентка з Харкова розповіла, як безкоштовно запалювати на концертах все літо

Волонтерський відрив: студентка з Харкова розповіла, як безкоштовно запалювати на концертах все літо

Студентка ХНУ ім. Каразіна Олена Каракуца все літо 2018 року відривалася на концертах і фестивалях, при цьому не купивши жодного квитка. Вся справа в тому, що дівчина, приїхавши до Харкова 2 роки тому, активно зайнялася волонтерством, якщо так можна сказати, - творчим.
Фестивальний non stop і безкоштовні бутерброди
Олена була волонтером на популярному харківському "Дні музики". На фесті вона роздавала флаєри, продавала різні сувенірні дрібниці, ну, і звичайно насолоджувалася музикою.

Без описания 9
"Мені все цікаво, я всіх виконавців слухала. А волонтерство-це величезний досвід комунікації з людьми-цікавими, різними, відомими. І для мене, в першу чергу, це знайомства і емоції. Завдяки цьому я стала витривалішою",-ділиться 19-річна студентка.
Далі був місцевий фестиваль "Імпульс", але тут довелося піти на хитрість, зізнається Олена, - впевнено заявити, що вже волонтерила на проекті у минулому році. "Інакше було ніяк. Але під Urbanistan, KAZKA, групу "О", ВВ, DAKOOKA, "Бумбокс" запалила добре", - посміхається наша співрозмовниця.

Без описания 3
Після студентка брала участь у проекті "БУР" у Полтавській області - фарбувала стіни, щоб місцевим обдарованим людям було де потім проявляти себе. 
"Жили взагалі в спортзалі, спали на матрацах, волосся було все у фарбі. Але годували відмінно, ми бутербродів з ковбасою об'їлися, а згущеного молока взагалі хоч завались", - каже Олена.

Без описания 2
Робота займала трохи часу, а ось пізнавально-розважальна частина була великою. Волонтерів проекту водили на целюлозну фабрику, організовували для них лекції місцевих успішних бізнесменів і спільні концерти з місцевими музикантами.

Без описания 7
Далі харківська студентка вирушила в ролі ековолонтера на фестиваль "Файне місто Тернопіль". 

Без описания 12
"Це були 5 днів у наметах, під дощем, вмивалися холодною водою, але це того варте! - запевняє Альона.  - Було весело емоції непередавані".
Правда, бути волонтером з приставкою "еко" непросто. Потрібно бути готовим прибирати гори сміття за іншими людьми. 

Без описания 2
"Але цей неприємний момент обіймав всього 2 години часу, а от увечері можна було запалити під Pianoboy, Kozaksystem, Вів'єн Морт, Tik TU, Dark Stage, The Rasmus", - перераховує волонтер.
Рідні не розуміють, але плани на літо вже є

Один з останніх заходів, де Олена волонтерила, фестиваль соціальних ініціатив та нової музики "План Б", на якому протягом 5 днів проводилися лекції, а у вихідні можна було піти на виступи Аліни Паш, Sofa Surfers, реп-виконавиці Alyona Alyona. 

Без описания 4
Поки плани Олени на літо не надто великі: взяти участь в якості медіатора на "Бієнале молодого мистецтва", повторити волонтерство в "БУР", а далі – "як піде".
"Звичайно, це круто, побувати безкоштовно на концертах, на які інші купують квитки. Але в першу чергу ти працюєш, а концерти - це приємний бонус", - каже Олена.
Вона зізнається: коли почала волонтерити, найближчі-мама і бабуся, не розуміли, навіщо безкоштовно щось робити для постронніх.
"Вони не розуміли, як це я їжджу і щось роблю для інших, ламаю свої нігті, і безкоштовно. Але мені по кайфу допомогти, бачити, як я можу бути корисна. Хоча, коли їхала в перший раз, думала, як я тут буду одна, але потім побачила, що даремно переживала. Все добре один до одного ставляться, всі рівні", - розповіла Олена.

Без описания 11
Щоб брати участь у фестивалях, каже Альона, треба не бояться, а навпаки-максимально активно пропонувати свою допомогу на різних проектах і вигідно презентувати себе. 
"Візьмуть вас чи ні, все залежить від вашої мотивації, як ви розумієте принципи організації і поділяєте їх. У своїй заявці ви повинні спочатку написати про себе, але не розписувати своє хобі, а прописати свої особистісні якості, аргументуючи їх. В основній частині написати про те, як ви зрозуміли суть проекту, чим він залучив саме вас. Ну, і в кінці написати, чим конкретно ви можете бути корисні. Ось тут, ваші захоплення і хобі будуть доречні, організаторам важливо щоб ви могли чогось навчити інших. Я не хвилююся, що не знаю нікого з людей, головне - бути чесним у своїй мотивації. Тому що рано чи пізно вашу нещирість розкриють", - каже Олена.
Лайфхаки для початківців волонтерів
Написавши вже більше 20 мотиваційних листів, Олена радить: ніколи не брехати, якщо ніколи раніше не волонтерили, краще відразу сказати про це.
Щоб дізнатися про потреби в людях, досить ввести пошуковий запит в Google. Дуже багато оголошень організації розміщують у Facebook, Instagram, а також Телеграм-каналах. 
А і ще проста порада: хочете бути волонтером - дружите з волонтерами та організаторами, пишіть їм "я дуже хочу".
Ну, і не зайвими будуть поради щодо "виживання". "Пам'ятаю свій перший фестиваль, ми тоді ще жили в наметах, і я набрала купу одягу і три книги, думала буду читати (сміється – авт.), але потім не зрозуміла - навіщо?! Адже постійно відбувається щось прикольне. А одяг, коли приїхав, зняв повісив на вішалку і до від'їзду, в інші дні всі ходять практично в одному і тому ж", - поділилася Олена.
Що стосується їжі, то "звичайно, організатори з голоду померти не дадуть", але мінімальний сухий пайок у вигляді пакетів, які можна залити окропом, зовсім не будуть зайвими.
Також, якщо ви плануєте активно фестивалити, краще купити свій спальний мішок і намет. 
"Головне - робити те, що дійсно цікаво, і знайдуться люди, які допоможуть, підтримають і навіть нагодують", - впевнена Олена.



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися