Зміна клімату: у Харкові оселилися південні комахи з Червоної книги (ФОТО)

У Харківській області оселився особливий богомол

У Харківській області все частіше почали зустрічати богомола з Червоної книги України - іриса плямистого. Про це розповів начальник наукового відділу Національного природного парку "Гомільшанські ліси" Станіслав Вітер, передає МГ "Об'єктив".

Вітер зазначив, що раніше такі богомоли жили на південь від Донецька, а нині поблизу Безлюдівки вони вже сформували свої поселення.

Крім цього, на Харківщині з'явилася велика комаха з розмахом крилець у 10 см (великий мурашиний лев).

На щастя, за словами Станіслава, поки в Харкові та області немає постійних популяцій небезпечних видів сарани. Наразі шкоди посівам може завдавати італійський прус, але він не зрівняється з марокканською або перелітною сараною.

Також зоолог розповів, що через зміни клімату деякі види птахів почали раніше повертатися із зимівлі та пізніше відлітати на неї. Пізніше почали з'являтися травневі хрущі, а жуки-олені - раніше. Комах "насторожує" клімат, і вони так "перестраховуються".

Нагадаємо, в Україні на території Харкова та області протягом 7 травня очікується зростання індексу ультрафіолетового випромінювання. О 12:00 дня він досягне рівня 6 - "високий". Тривалість дня за добу збільшиться на дві хвилини та складе 15 годин і 1 хвилину. Сонце встане о 05:01 ранку, а сяде за горизонт о 20:02.

Синоптики також попереджають про сильне цвітіння берези, тому людям з алергічними реакціями варто уважно стежити за своїм здоров'ям. 




Роман

9 травня 2021, 12:22

Ага, вот прямо сейчас ооочень жарко, 9е мая а я все еще в зимней куртке хожу...

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися