Що відбувалося в небі над Харковом (ФОТО)

Паргелій може спостерігатися в будь-яку пору року

У суботу ввечері, 23 вересня, у небі над Харковом виник паргелій — різновид атмосферного явища "гало".  Про це повідомляють "Коментарі. Харків" з посиланням на інформацію “Суспільного. Харків”. 

Це явище в народі називають "хибним сонцем". Кандидат географічних наук, метеоролог Ігор Кібальчич розповів, що це оптичне атмосферне явище, яке називається паргелій, різновид гало. 

За словами експерта, це явище виникає досить часто, але не завжди має таку виражену яскравість, щоб добре було помітно на небі. Воно утворюється внаслідок заломлення та дисперсії сонячних променів на дрібних кристаликах льоду, з яких складаються тонкі напівпрозорі хмари верхнього ярусу. 

“Паргелій може спостерігатися в будь-яку пору року і не є рідкістю для нашої місцевості. Безпосередньо ми бачили паргелій, що утворився на відстані 22° від Сонця", - зауважив Кібальчич.

Директор науково-дослідного інституту астрономії ХНУ Каразіна Вадим Кайдаш розповів, що найчастіше таке явище спостерігається в перисто-шаруватих хмарах. "За сприятливих умов явище має бути симетричним, тобто виникати справа та зліва від диска Сонця", - зауважив експерт.

Фото: Анатолій Мажора/Суспільне Харків

Раніше "Коментарі. Харків" повідомляли, що у Харкові перевірили санітарний стан прибудинкових територій в Основ’янському районі. Представники КП "Харківблагоустрій", Департаменту житлово-комунального господарства та КП "Жилкомсервіс" провели перевірки стану прибудинкових територій Основ’янської філії підприємства.

Цього тижня до маршруту об’їзду були внесені вулиці Греківська, Гольдбергівська, Молочна, Літакова, Мереф'янське шосе, пров. Рибасівський та пр. Гагаріна.

Про результати перевірки читайте за посиланням




Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися