Соціальний автобус Мерефа — Харків. Сімейна схема мера?

"Харківський антикорупційний центр" з'ясував, що в пільговій схемі перевезень є пряме порушення Закону "Про попередження корупції"

Пільговики можуть дістатися з Мерефи до Харкова і назад на спеціальному автобусі. Жителі вважають новий графік поїздок незручним, активісти ж підозрюють місцевау владу в організації корупційної схеми, передає медіагрупа "Накипіло".

У цьому році кожен житель Мерефи додатково заплатить за проїзд пільговиків по 120 гривень. А всього компенсація пільгових перевезень обійдеться громаді в три мільйони гривень. Це вартість пілотного проекту місцевого міськради "Соціальний автобус". Таких спецрейсів три, автобуси ходять за графіком. Ми дізналися, чи зручна нова послуга і чому вона настільки дорога.

Раніше місцевим жителям з правом безкоштовного проїзду в громадському транспорті досить було показати водієві пільгове посвідчення. Останні неохоче погоджувалися: доводилося довго чекати на компенсацію перевезень від міської ради. За інформацією "Харківського антикорупційного центру", в 2018-2019 роках сума відшкодування коливалася в межах 260-360 тисяч гривень в рік. Щоб вирішити проблему і заощадити, в січні Мереф'янська міськрада запустила проект "Соціальний автобус". Послуга доступна пенсіонерам, учасникам бойових дій, людям з інвалідністю, "чорнобильцям", дітям з багатодітних сімей, дітям-сиротам та позбавленим батьківського піклування. Вони їздять за електронними картками.

Встигни на рейс, якщо зможеш

Як нам розповіла заступниця мера Світлана Рудницька, в Мереф'янській ОТГ проживають приблизно 9 000 чоловік з правом пільгового проїзду. Для них три автобуси з різних районів міста курсують за графіком.

picture

"Комусь потрібно поїхати вранці, комусь - в обід. Але ми спочатку провели громадські слухання, потім висловилися представники ветеранських організацій, внесли свої побажання щодо графіку роботи автобусів. Ми підлаштовуємося під потреби населення", — заявила чиновниця.

У годину пік у автобусі зайняті всі сидячі місця. Ще не всі пенсіонери встигли випробувати новий рейс. Легеза Галина живе в селі Утковка Мереф'янського району. Каже, раніше могла дістатися в місто в будь-який час. Тепер треба підлаштувати під розклад, навіть до лікаря не завжди встигнеш. Нашим словам про збори громади вона здивувалася.

"Зараз я можу приїхати до Мерефи лише два рази в день: вранці, і відразу повернутися, а потім — в обід. Не було у нас ніяких громадських слухань. Депутати проголосували. Ми могли на сесії висловитися вже за підсумком", — пояснила Галина Легеза.

Багатодітній матері Ользі Бакуті розклад теж додало незручностей. У неї шестеро дітей. У школі всі уроки закінчуються в різний час, а деякі діти відвідують гуртки. У результаті десь, та не встигнеш.

"Вранці ще потрапляємо на рейс, назад зі школи — ні. Близько 15:00 троє дітей тричі на тиждень відвідують музичну школу. Треба встигнути туди й повернутися додому. Діти ж не будуть голодні до вечора сидіти, поки прийде цей соціальний автобус", — бідкається Ольга.

При чому тут сім'я мера?

Нову послугу так би і обговорювали тільки в громаді, якби не люди, пов'язані з проектом. "Харківський антикорупційний центр" з'ясував, що в пільговій схемі перевезень є пряме порушення Закону "Про попередження корупції". В організації злочинної схеми активісти підозрюють мера Мерефи Веніаміна Сітова.

"У цьому році компенсація проїзду обійдеться громаді в 3,6 мільйони гривень. Фактично гроші отримає підприємство, пов'язане з родиною мера. Мерефянским автотранспортним підприємством володіє син Веніаміна Сітова. Згідно декларації мера, його син отримує зарплату з підприємства. Розташоване це АТП на землі, яка належить дружині мера", — перераховує спірні моменти юрист Володимир Рисенко.

У цьому році місцева мерія уклала договір про пільгові перевезення з ФОП Корнієнко Анатолій Миколайович. З 3,5 мільйона гривень він отримає 2,6 мільйона. Приватний підприємець зареєстрований на землі, яка належить дружині Веніаміна Сітова. Він же орендує автобуси у Мереф'янського АТП.

"В результаті гроші з родини нікуди не йдуть. Це реальний конфлікт інтересів, — говорить юрист. — Якби був проведений відкритий конкурс на ці маршрути, і перевізники не були пов'язані з конкретними чиновниками місцевого органу самоврядування, ніяких питань до цих сум не виникло б".

З Корнієнко місцева міськрада співпрацює давно. За даними ProZorro, в минулому році виконком заплатив підприємцю за перевезення пільговиків 255 тисяч гривень. За проїзд вихованців Будинку культури, футбольної команди, дітей-пільговиків та ліквідаторів аварії на ЧАЕС він отримав 276 650 гривень в 2019-му і 297 550 гривень в 2018 році.

Про можливий конфлікт інтересів ми розпитали заступницю мера. Чиновниця заявила, що тендер пройшов законно. Вдалося заощадити бюджет громади завдяки новій послузі, поки незрозуміло.

Світлана Рудницька, заступник мера: "Ви ж розумієте, що таке тендерні закупівлі? Там все прозоро. Хто може виграти, хто може податися, — це все відбувається згідно з чинним законодавством. За минулий рік ми заплатили в повному обсязі ті кошти, які виставили нам перевізники. Те, що прийнято на сесії, то ми і оплатили. Поки у мене немає інших коментарів з цього приводу. Не проведений аналіз, тому що це пілот".

Журналістка: "Але коли у конкурсі беруть участь родичі — це незаконно?".

Світлана Рудницька: "Я не знаю, що вам відповісти. Я не фахівець".

Чекаємо на відповідь прокуратури Харківської області про можливий склад злочину і покарання підозрюваних.




Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися