На Харківщині у бабаків, випущених на волю, народилося потомство (Фото)

На Харківщині у бабаків, випущених на волю, народилося потомство (Фото)

Харківські зоологи пишаються – навесні вони випустили в дикий степ своїх вихованців – бабаків, які народилися і виросли в неволі. Але молода пара так вдало адаптувалася, що вже обзавелася потомством. Біологи вибирали таких тварин, хто хоч і народився в неволі, але до людей ставився обережно.

Без описания 2

"У нас є ще пари, але тварини дуже ручні, вони відразу підуть до людей, а це для них смертельно небезпечно. Тому з неволі до степу ми випустили лише двох бабаків – хлопчика Черниша та його подругу", - розповів "Коментарям. Харків" професор-зоолог, доктор біологічних наук Віктор Токарський.

Будиночок для переселенців підготували студенти біофаку університету ім. Каразіна – перед переїздом вирили для бабаків нору. Потім помістили тварин в клітку, привезли до нового житла і випустили їх прямо в нору.

Без описания 9

Молодій родині тільки й залишалося, як перейти з тимчасового в постійний будинок.

Коли бабаки освоїлися на новому місці, клітку прибрали. І з тих пір тварини живуть на волі. У випущеної пари вже є потомство – три місяці тому у них народилося двоє дитинчат.

Біологи доглядають за своїми колишніми вихованцями – бабаки живуть всього в 50 м від села Нестерівка, що знаходиться поруч з регіональним ландшафтним парком "Великобурлуцький степ". Батько сімейства – Черниш - спокійний, а молода мама до незнайомих відноситься насторожено.

Без описания 8

Наглядають за тваринами і місцеві жителі – навесні відбили самку від диких бродячих собак, які майже зловили її та хотіли розірвати.

Раніше в цьому заповідному місці жило 30 родин бабаків, але тепер – жодного не лишилося, журиться Токарський.

"Цим степовим тваринам потрібна особливе еко-середовище – пасовисько, на якому будуть корови. Поруч із ландшафтним парком науково-дослідне господарство "Червона хвиля" тримало і випасало корів. Але три роки тому вони всіх телиць поставили в стійло, випас припинили. І все – бабаки зникли. З'явилися лисиці, бродячі собаки, браконьєри – приїжджав же чиновник в "Великобурлуцький степ" стріляти бабаків", - пояснив учений-зоолог.

Без описания 4

Через відсутність випасу корів і кіз бабаки зникають по всій країні, а слідом за ними і справжній український степ.

"Неможливий український степ без бабаків. І для землі ці тварини дуже важливі - вони риють ґрунт, перемішуючи його", - підкреслює Токарський.

Щоб в ландшафтний парк повернулися бабаки, потрібно ще кілька пар цих тварин. Тому вчені просять мисливців, які сьогодні відстрілюють бабаків в Шевченківському і Кегичівському районах, не вбивати, а привозити їх до "Великобурлуцького степу" - для розмноження.

Фото: Олексій Коршунов



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися