Головного лікаря Харківської обллікарні Яроша визнано судом винним у порушеннях, пов'язаних із корупцією

Головлікаря Харківської обллікарні Яроша, який сам собі виписував премії, суд визнав винним

Головлікаря Харківської обласної клінічної лікарні Володимира Яроша, який кілька місяців сам собі виплачував премії, суд остаточно визнав винним у скоєнні правопорушення, пов’язаного з корупцією.

Харківський апеляційний суд залишив без задоволення апеляційну скаргу захисту генерального директора комунального підприємства "Харківська обласна клінічна лікарня" Володимира Яроша та залишив у силі рішення Дзержинського районного суду м. Харкова, який визнав Яроша винним у скоєнні адміністративного правопорушення. Відповідне рішення Харківського апеляційного суду було оприлюднено у реєстрі судових рішень.

Захист Яроша у своїй скарзі просив скасувати рішення Дзержинського районного суду м. Харкова, посилаючись на те, що адміністративне провадження щодо Яроша було закрито на підставі закінчення терміну притягнення до відповідальності за адміністративне правопорушення. Проте апеляційний суд відмовив у задоволенні скарги, оскільки згідно із законом закінчення терміну притягнення до відповідальності за адміністративне правопорушення не скасовує для суду першої інстанції необхідності визначити провину підозрюваного.

Постанова Харківського апеляційного суду остаточна й оскарженню не підлягає. Таким чином, рішенням Дзержинського районного суду Харкова Володимира Яроша визнано винним у правопорушенні, пов'язаному з корупцією. Проте звільнено від покарання у зв'язку із закінченням терміну притягнення до адміністративної відповідальності.

Згідно з матеріалами справи, директор Обласної клінічної лікарні Ярош не повідомив про наявність у нього прямого конфлікту інтересів, який виник при прийнятті рішень про преміювання працівників лікарні. Крім того, Ярош, включаючи себе, підписав наказ про отримання премії у розмірі 15 тис. гривень.

За законом питання про преміювання гендиректора лікарні мала вирішувати Харківська облрада, яка підписала з Ярошем контракт, а не сам Ярош. Проте гендиректор ОКЛ з цього питання не звернувся до облради та діяв на власний розсуд.

І хоча термін покарання для Яроша вже минув, на підставі рішення Харківського апеляційного суду Харківська обласна прокуратура зобов'язала Харківську обласну раду провести службове розслідування обставин скоєння гендиректором Ярошом ОКЛ правопорушення, пов'язаного з корупцією. До 21 березня 2022 року облрада має проінформувати органи прокуратури про результати розслідування.

Нагадаємо, Володимира Яроша було призначено директором Харківської обласної клінічної лікарні у травні 2019 року, і за час перебування на цій посаді став фігурантом кількох скандалів.

Так, у червні 2020 року перевірка виявила численні факти перевищення гендиректором лікарні своїх повноважень та ознаки зловживання службовим становищем. Матеріали перевірки були направлені до прокуратури, а облрада призначила службове розслідування виявлених фактів. На час перевірки Ярош був усунений від виконання своїх обов'язків.

Службове розслідування підтвердило факти зловживань гендиректором ОКЛ. Так, було встановлено, що Ярош самостійно, без погодження з облрадою й облдержадміністрацією, витратив близько 60 млн грн на закупівлю обладнання, у якому не було потреби. Щобільше, частину закупленого обладнання не виявили у лікарні. Комісія, яка проводила службове розслідування, рекомендувала звільнити Яроша з посади. Проте облрада досі ще й не розглянула це питання.

Крім того, низка ЗМІ раніше повідомляла, що Ярош під час пандемії COVID-19 приховував інфікований коронавірусом медперсонал у лікарні. Також ЗМІ повідомляли про те, що у лікарні Яроша пацієнтам із COVID-19 призначалися неефективні лікарські препарати.



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися