Липецькій сільраді повернули 17 земельних ділянок

Сільраді повернули земельні ділянки вартістю майже 100 млн грн

Харківська обласна прокуратура вжила заходів, завдяки яким було повністю виконано судові рішення щодо повернення Липецькій сільській раді земельні ділянки. Вдалося повернути 17 земельних ділянок загальною площею 359 га вартістю майже 100 млн гривень.

Ця справа розпочалася у 2016 році - тоді між Головним управлінням Держгеокадастру у Харківській області та ТОВ було укладено 17 договорів оренди землі, розташованої на території Тернівської сільської ради (зараз це Липецька сільська рада).

З 2016 по 2020 роки ТОВ не сплачувало орендну плату за використання зазначених земельних ділянок.

До того ж було встановлено, що договори оренди були укладені без рішення компетентного органу про передачу земельних ділянок юридичній особі. Ця норма передбачена законом. Крім того, документи підписала особа, яка не мала такого права, що свідчить про факт їх підроблення.

Вказані факти стали підставою для передачі справи в суд.  Господарський суд Харківської області ухвалив рішення на користь сільради. Однак ТОВ подало апеляцію, яку задовольнив суд апеляційної інстанції.

У грудні минулого року остаточну крапку у справі поставив Верховний Суд, підтримавши позицію прокурорів Харківської області. 

Раніше "Коментарі. Харків" повідомляли, що на Харківщині окружна прокуратура затвердила та направила до суду обвинувальний акт щодо директора ТОВ. Його звинувачують у самовільному зайнятті земельних ділянок (ч. 1 ст. 197-1 КК України). У 2022 році, за даними дізнання,  директор підприємства самовільно зайняв земельні ділянки загальною площею майже 7 га. На землі, яку зайняв незаконно, обвинувачений вирощував та збирав сільськогосподарську продукцію з метою отримання прибутку. Його підприємство спеціалізується на вирощуванні зернових і бобових культур. 

Висновок судово-економічної експертизи показав, що підприємець заподіяв шкоду підприємству та ще двом людям на суму майже 150 тис. грн.



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися