Жителів Харківської області попередили про штрафи: кого можуть покарати

Якщо дитина систематично прогулює навчання, батьків можуть покарати

Під час дистанційного навчання школярі ігнорують навчальний процес. Однак прогулюючи школу, діти не підозрюють про відповідальність, яка загрожує їхнім батькам. Про це повідомляють "Коментарі. Харків" з посиланням на інформацію Богодухівської міської ради.

Законодавство України не передбачає відповідальність дитини за невиконання обов’язків щодо здобуття освіти. Однак покарати за це можуть батьків. Для батьків передбачена відповідальність за невиконання обов’язків щодо здобуття дитиною освіти:

  • адміністративна відповідальність - штраф,

  • цивільна відповідальність - позбавлення батьківських прав.

Відповідно до ст. 184 Кодексу України про адміністративні правопорушення за  ухилення батьків або осіб, які їх замінюють, від виконання передбачених законодавством обов’язків щодо забезпечення необхідних умов життя, навчання та виховання неповнолітніх дітей:

  • передбачене попередження або накладення штрафу від п’ятдесяти (850 грн) до ста (1700 грн) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Якщо такі дії вчиняються повторно протягом року:

  • накладається штраф від ста (1700 грн) до трьохсот (5100 грн) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Порядком ведення обліку дітей у навчальних закладах передбачено, що якщо учень не ходить до школи 10 днів підряд з невідомих або без поважних причин, заклад освіти повідомляє про це Національну поліцію України та Службу у справах дітей.

Працівники поліції та представники служби у справах дітей виїжджають за місцем проживання дитини та складають протокол про адміністративне правопорушення на батьків. Якщо дитина систематично, без поважних причин не з’являється на навчання, Служба у справах дітей подає до суду позовну заяву про позбавлення батьківських прав у зв’язку з ухилянням від виконання своїх обов’язків щодо виховання дитини та/або забезпечення здобуття нею повної загальної середньої освіти.

Раніше "Коментарі. Харків" повідомляли, що поліція у Харкові приїхала до ВПО.




Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися