Чи загрожує Харкову та області екологічна катастрофа через вибух у Павлограді

Експерти припускають, що вибух на хімічному заводі може становити загрозу для п’яти областей.

У ніч проти 1 травня ворог атакував Павлоград. Володимир Зеленський у вечірньому зверненні 1 травня повідомив, що загинули двоє молодих хлопців. Також постраждало 44 людини, з них п’ятеро дітей, інформують "Коментарі. Харків".

За даними експертів GeoConfirmed, ворог потрапив до хімічного заводу. Версію про те, що попадання було в потяг із С-300, вони виключають і заявляють, що це дуже погані новини. GeoConfirmed розмістив скріншот статті видання ВВС, що вийшла 24 січня 2020 року, де розповідається, що на заводі зберігається понад 1,8 тисячі тонн простроченого ракетного палива. І якщо залишки балістичних ракет вибухнуть, може статися техногенно-екологічна катастрофа у Дніпропетровській області та 4 сусідніх регіонах.

"Ми пам'ятаємо, коли в Балаклії сталася надзвичайна ситуація. Там просто знехтували правилами поводження з ракетним паливом, яке знаходилося в двигуні. І йшлося лише про 180 кг твердого ракетного палива. Для порівняння - в одному ступені міститься 50 тисяч кг. А всього на нашої території – 1,8 млн кг", – сказав у 2020 році гендиректор заводу Леонід Шиман.

Аналітики зазначають, що у разі, якщо завод справді потрапили, потрібно провести повну перевірку.

1 травня перший заступник голови Дніпропетровської ОВА Володимир Орлов в ефірі "Свобода.Ранок" спростував інформацію про хімічну небезпеку через російську атаку на Павлоград.

Також в етері телемарафону виступив і очільник Дніпропетровської ОВА Сергій Лисак, який зазначив, що на даний момент хімічної небезпеки немає. Про це свідчать показники вимірювальних станцій, що працюють у місті нон-стоп, а також результати додаткових досліджень.

"Інформація про хімічні атаки не відповідає дійсності. Атака серйозна – пошкоджено багато будівель. Але ситуація, що склалася, жодних хімічних наслідків не несе", – зазначив він.

"Запевняю вас, що органи державної влади, органи місцевого самоврядування достеменно знають, що робити у разі хімічної загрози", - підсумував голова ОВА.

Раніше "Коментарі. Харків" повідомляли:

Посуд, постільну білизну, продукти та інше – яку допомогу передали у районі Харкова

Адміністрація Індустріального району продовжує надавати допомогу захисникам та захисницям України. Співробітники адміністрації та її структурних підрозділів, територіального підрозділу ЦНАП зібрали і передали допомогу військовим, які проходять лікування та реабілітацію у військовому шпиталі міста Харкова. Про це повідомляють "Коментарі. Харків" з посиланням на інформацію Харківської міської ради.

Військові отримали посуд, канцелярське приладдя, постільну білизну, рушники, одяг, взуття, засоби гігієни, прання та дезінфекції, продукти харчування, фрукти, консервацію тощо. Крім того, робітники дошкільних навчальних закладів Індустріального району спекли для захисників понад 600 пиріжків.

"Особистий внесок кожного здатен врятувати життя та зігріти турботою тих, хто цього потребує найбільше. Віримо у перемогу, власні сили та у Збройні Сили України!" - зазначили у райадміністрації.



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися