У Харківській області судитимуть двох директорів ліцеїв: що накоїли освітяни

Працівників освіти у Харківській області судитимуть за співпрацю з російськими окупантами.

Харківською обласною прокуратурою затверджено та направлено до суду обвинувальний акт стосовно чоловіка за фактом колабораційної діяльності (ч. 3 ст. 111-1 КК України). Про це повідомляють "Коментарі. Харків" з посиланням на інформацію Харківської обласної прокуратури.

До повномасштабного вторгнення рф в Україну обвинувачений працював вчителем у ліцеї в с. Вільхуватка Куп’янського району. За даними слідства, під час окупації територій району викладач пішов на співпрацю з представниками держави-агресорки та добровільно обійняв посаду "директора" навчального закладу, створеного на базі ліцею.

Колаборант у рамках так званої "підготовки до навчального року" організував вилучення підручників з різних предметів, зокрема з української мови та історії України.

Від представників окупаційної адміністрації "директор" ліцею отримав методичні рекомендації щодо організації навчального процесу відповідно до вимог рф, у яких у тому числі були викладені робочі програми, зокрема з предмету "основы духовно-нравственной культуры народов россии".

Обвинувачений повідомив вчителям, що викладання предметів буде проводитись виключно російською мовою та має відповідати стандартам рф.

Справу розглядатимуть у Чугуївському міському суді Харківської області.

Досудове розслідування проводили слідчі Управління СБУ в Харківській області.

Також у Харківській області судитимуть 55–річну жінку, яка фактично обіймала посаду директора місцевого ліцею та впроваджувала в навчальному закладі систему освіти держави-агресора. Про це повідомляють "Коментарі. Харків" з посиланням на інформацію Поліції Харківської області.

За даними слідства,  під час тимчасової окупації виконувачкою обов’язків директора "Куп’янського ліцею № 4" була призначена мешканка села Ківшарівка.

Всупереч законам України жінка повідомила вчителям та батькам учнів про встановлення та поступове впровадження в ліцеї стандартів освіти російської федерації та подальше викладання навчальних предметів російською мовою. Вона почала підготовку приміщення ліцею до нового 2022-2023 навчального року та за особистим підписом склала відомість про виготовлення свідоцтва про повну загальну середню освіту на 30 учнів.

Слідчі Куп’янського РВП ГУНП в Харківські області відкрили кримінальне провадження за ч. 3 ст. 111-1 (колабораційна діяльність) Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає виправні роботи на строк до 2 років або арешт на строк до 6 місяців, або позбавлення волі на строк до 3 років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від 10 до 15 років.

суд над колаборантом, зрадники у Харківській області



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися