Жителям Харкова та області розповіли про популярні шахрайські схеми

Як діяти, якщо шахраї вимагають гроші, щоб допомогти родичу, який потрапив “у біду”

Однією з популярних шахрайських схем є повідомлення про те, що родич потрапив у біду. Про це повідомляють "Коментарі. Харків" з посиланням на інформацію поліції Харківської області. 

У поліції пояснили, що у телефонній розмові незнайомці представляються правоохоронцями, лікарями чи навіть родичами тих, кому дзвонять. Шахраї емоційно повідомляють про “невідкладну операцію”, “скоєння злочину” або інші проблеми з родичами співрозмовників, вирішити які можливо тільки фінансово.

Якщо людина нервує, шахрай задоволений - жертва “на ґачку”. Аферисти хороші психологи, вони ведуть діалог так, що потерпілі погоджуються допомогти родичеві та слухняно виконують поради “доброго” посередника.

Найголовніше, що аферисти говорять – не класти слухавку. Тим самим вони не дають змоги зателефонувати рідним, і перевірити чи дійсна інформація, яку вони повідомляють.

Гроші у жертви забирають спільники шахраїв, так звані “кур’єри”, які потім переказують кошти на рахунки організаторів.

У поліції дали поради, як діяти у таких випадках: 

- не підтримуйте діалог, покладіть слухавку;

- перевірте, де ваш родич;

- обов’язково повідомте про подію поліцейських за номером 102.

Раніше "Коментарі. Харків" повідомляли, що поліція надала рекомендації, як не потрапити на ґачок шахраїв. Правоохоронці розповіли, що жертва отримує дзвінок або SMS-повідомлення про виграш, наприклад, автомобіля. Людина, бажаючи стати власником цінної речі, вступає в контакт з аферистами. Зловмисники наполягають, щоб отримати авто, потрібно сплатити податок у розмірі 1% від вартості призу.




Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися