На Харківщині викрили схему з “гуманітарними” грошима

Учасників схеми судитимуть

У Харківській області завершено досудове розслідування стосовно групи осіб, які розробили оборудку з “гуманітарними” коштами.Про це повідомляють "Коментарі. Харків" з посиланням на інформацію Харківської обласної прокуратури. 

Слідство встановило, що у березні минулого року волонтер та начальник фінансового відділу однієї з селищних рад Ізюмського району розробили схему заволодіння бюджетними коштами. Вони завищували вартість харчових продуктів та фактично їх недопоставляли, закуповуючи продукти через фіктивне підприємство.

Посадовець організував підписання договорів на закупівлю гуманітарних товарів між відділом освіти селищної ради та фіктивною фірмою на суму понад 1 мільйон гривень. 

У схемі брав участь начальник відділу освіти вказаної селищної ради - він підписував договори, при цьому не знав про злочинні плани співучасників.

Своєю чергою, волонтер знайшов інше підприємство реального сектору економіки, придбав у нього продукти для населення по значно нижчій вартості та поставив їх до селищної ради в кількості значно меншій, ніж вказано в документах. Залишок бюджетних коштів у сумі майже 300 тис. грн був легалізований через інше підприємство на його особистий картковий рахунок у вигляді фінансової допомоги.

Волонтеру інкримінують пособництво у заволодінні чужим майном шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем, вчиненому за попередньою змовою групою осіб в умовах воєнного стану (ч. 5 ст. 27 ч. 4 ст. 191 КК України), у володінні та розпорядженні майном, щодо якого фактичні обставини свідчать про його одержання злочинним шляхом, у тому числі здійсненні фінансових операцій та вчиненні дій, спрямованих на приховування, маскування походження такого майна особою, яка знала, що таке майно прямо та повністю одержано злочинним шляхом, вчинених за попередньою змовою групою осіб (ч. 2 ст. 209 КК України), та у використанні завідомо підроблених документів, вчиненому за попередньою змовою групою осіб (ч. 2 ст. 28 ч. 4 ст. 358 КК України).

Посадовець обвинувачується у заволодінні чужим майном шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем, вчиненому за попередньою змовою групою осіб в умовах воєнного стану, та використанні завідомо підроблених документів, вчинене за попередньою змовою групою осіб (ч. 4 ст. 191, ч. 2 ст. 28 ч. 4 ст. 358 КК України).

Начальника відділу освіти судитимуть за фактом службової недбалості (ч. 1 ст. 367 КК України).

Раніше "Коментарі. Харків" повідомляли, що у Харківській області гуманітарна допомога опинилася на смітнику



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися