У Харкові земельну ділянку вартістю понад 1 млн грн повернуть у власність громади

Ділянка в Новобаварському районі міста вибула через незаконну "схему"

Суд задовольнив позовну заяву керівника Новобаварської окружної прокуратури Харкова до Харківської міської ради та господарського товариства про визнання договору купівлі-продажу недійсним та зобов’язання повернути земельну ділянку. Про це "Коментарі. Харків" повідомляють з посиланням на Харківську обласну прокуратуру.

Встановлено, що у 2020 році за "підставною" фізичною особою одним з нотаріусів Харкова за відсутності будь-яких документів незаконно зареєстровано право власності на дві будівлі загальною площею 35 кв. м на земельній ділянці на території Новобаварського району м. Харкова. У подальшому щодо цих будівель всупереч вимог чинного законодавства укладено договори купівлі-продажу про їх придбання ТОВ. 

Після цього товариство, щоб присвоїти цю земельну ділянку, в обхід законної процедури земельних торгів, звернулось до Харківської міської ради, надавши незаконно отримані документи. Внаслідок такої "схеми" із комунальної власності протиправно вибула земельна ділянка, ринкова вартість якої на теперішній час становить понад 1 млн грн. 

Раніше "Коментарі. Харків" повідомляли про безкоштовне користування муніципальною ділянкою протягом року. До суду подано позив до товариства з обмеженою відповідальністю з Харкова з приводу безоплатного використання муніципальної земельної ділянки. Позов подано керівником Новобаварської окружної прокуратури Харкова. Прокурор вимагає стягнення безпідставно збережених коштів за використання земельної ділянки у сумі майже 400 тисяч гривень. Земельна ділянка по вул. Китаєнка знаходиться у власності Харківської міської ради. Вказана земля використовується для експлуатації та обслуговування нежитлових виробничих будівель, право власності на які зареєстроване за ТОВ. Але з травня 2020 року по квітень 2021 року підприємство використовувало земельну ділянку без виникнення права власності чи користування та без державної реєстрації цих прав. Також за ділянку не сплачувалась плата. Сума заборгованості сягає майже 400 тисяч гривень. Наразі Господарським судом Харківської області відкрито провадження у справі.



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися