Харків'янин намагався продати унікальні вироби (ФОТО)

Зараз історична знахідка вилучена, надалі на неї буде накладено арешт

Харків'янин намагався продати унікальні металеві вироби Скіфської доби за 350 тис. гривень. Про це повідомляють "Коментарі. Харків" з посиланням на інформацію Харківської обласної прокуратури. 

Зараз здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактом незаконного привласнення особою майна, що має особливу історичну, наукову та культурну цінність (ч. 1 ст. 193 КК України).

За даними дізнання, 48-річний харківʼянин виставив на інтернет-аукціоні оголошення про продаж металевих виробів скіфського походження: “Набор бронзолитейщика (2 тыс. до н.э.) и котел (скифы). Общий вес больше 21 кг”. Ціна, оголошена ділком, склала 350 тисяч гривень.

Відповідно до заяви генерального директора Національного музею історії України, вказані металеві вироби мають історичну і культурну цінність, та їх було привласнено незаконно. 

У прокуратурі припустили, що йдеться  про надзвичайно рідкісну археологічну знахідку, що належала стародавньому майстру-ливару. На фотографіях видно понад 60 уламків бронзових знарядь та казанок. Серед них є предмети, дещо схожі на серпи культури Ґава-Голігради. 

“Знахідки подібних комплексів до сьогодні взагалі невідомі, особливо якщо йдеться про Харківську область. Уламки бронзових серпів належать до більш раннього періоду, а їх аналоги відомі тільки на заході України. Унікальність цього скарбу полягає в тому, що він одночасно дає нову інформацію про стародавні технологічні прийоми, торговельні зв’язки та економічний рівень суспільства”, - пояснили у прокуратурі.

Правоохоронці провели санкціоновані обшуки за місцями проживань харківʼянина. Наразі історична знахідка вилучена, надалі на неї буде накладено арешт. Вирішується питання щодо повідомлення харківʼянину про підозру. 

Раніше "Коментарі. Харків" повідомляли, що у Харківській області викрили злочинне угруповання.




Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися