У Харківській області визначили неблагополучний та загрозливий населені пункти: деталі

Випадок сказу собаки зафіксовано в селі Гусинка Кіндрашівської громади

У с. Гусинка Кіндрашівської громади Куп’янського району 02.01.2024 року в домашнього собаки змінилася поведінка, він став пригнічений, відмовився від  їжі, за два дні пес при спробі нагодувати його наніс покуси одній з господарок. Увечері тварина загинула. Про це повідомляють "Коментарі. Харків" з посиланням на інформацію Головного управління Держпродспоживслужби в Харківській області.

Згідно з результатами експертизи Харківської регіональної державної лабораторії Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів від 05.01.2024 №000013 п.м./24 при вірусологічному дослідженні патологічного (біологічного) матеріалу собаки виявлено антиген вірусу сказу.

За поданням начальника Куп’янського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Харківській області В’ячеслава Світличного та за участю головного спеціаліста відділу безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Валентини Алтухової 08.01.2024 року проведено позачергове засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при виконавчому комітеті  Кіндрашівської сільської ради, рішенням якої:

• оголошено неблагополучний пункт щодо сказу та введено карантинні обмеження в с. Гусинка Кіндрашівської сільської ради з 08.01.2024;

• визначено загрозливу зону с. Вишнівка Кіндрашівської сільської ради з прилеглими лісовими та польовими масивами;

• визначено зону спостереження – с. Просянка, с. Моначинівка Кіндрашівської сільської ради з прилеглими лісовими та польовими масивами.

Також затверджений План комплексних заходів щодо ліквідації сказу на території с. Гусинка, який зокрема передбачає імунізацію проти сказу собак, кішок та сприятливих до захворювання свійських тварин у громадському утриманні в неблагополучному пункті, загрозливій зоні та зоні спостереження.

"Наголошуємо! Сказ – це гостре інфекційне захворювання, спільне для людини й теплокровних тварин, яке уражує центральну нервову систему та пошкоджує нейрони головного та спинного мозку. Збудником сказу є вірус, який передається не лише при покусі, а й при ослиненні, тобто якщо людини навіть просто торкнулася хворої тварини й на шкіру потрапило трішки слини, то крізь найменші садна та ранки вірус проникне у кров. Хвороба є дуже небезпечною та лікуванню не підлягає.

Єдиним профілактичним заходом від зараження тварини на сказ є вакцинація. Закликаємо мешканців Куп’янського району, котрі утримують собак та котів, вакцинувати своїх улюбленців! Для цього можна звернутися до:

▪ Великобурлуцької дільниці ветеринарної медицини – смт Великий Бурлук, вул. Транспортна, 44;

▪ Шевченківської дільниці ветеринарної медицини – смт Шевченкове, пров. Перемоги, 11.

Для недопущення сказу тварин необхідно щорічно робити щеплення всім домашнім улюбленцям, починаючи з 3-місячного віку", – зазначають у ГУ ДПСС в Харківській області.



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися