У Харкові стався мор кажанів: фахівці назвали причини (фото, відео)

У Харкові є єдиний центр, в якому виходжують кажанів

У Харкові, в Інституті загальної та невідкладної хірургії померло майже півтисячі кажанів. Про це повідомляє Суспільне з посиланням на співробітника центру реабілітації кажанів в Харкові Віталія Гукова.

Він розповів, що інцидент стався 31 серпня. Кажанів поклали в коробку, поки чекали фахівців і ті задихнулися.

"Кажани масово живуть в будинках, в якихось щілинах і так далі. Коли людина знаходить - ось як у випадку недавно, померло близько половини тисячі кажанів - це від перегріву. Їх скинули в одну коробку, вони перегрілися і померли", - зазначив Гуков.

Фахівець каже, з усього ящика вижили дев'ять, їх вигодували та відпустили.

Центр реабілітації кажанів - єдиний в Україні, кажанів туди звозять з усіх областей країни. Їх відгодовують, лікують і відпускають.

"Перевіряємо кажана: його стан, яке у нього вага, є травми. Якщо є травми, лікуємо їх, і потім, коли повністю одужує кажан, випускаємо", - розповів Гуков.

У холодний період кажанів випускати не можна - тварини замерзнуть.

"У теплий період можна навіть самому взяти рукавичку, досить робочої рукавиці. Можна покласти в коробочку з дірками або баночку з кришкою з дірками й почекати до вечора. Потім ввечері можна випустити. Випускати з долоні, він спокійно відлетить. Якщо не полетить або злетить і впаде - то треба точно звертатися до нас ", - додав співробітник центру.


Як повідомляли "Харків. Коментарі" раніше, відомий харківський ветеринар Антон Орленко пояснив, чи можуть домашні тварини переносити COVID-19 і заразити вірусом свого господаря.



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися