Харків'янка розповіла про стан згорілого будинку на Конторській і про стан його жителів (фото)

На затвердження проєкту реконструкції історичної будівлі потрібно кілька місяців

У Харкові після пожежі на вулиці Конторській в історичному будинку його мешканці досі живуть там без газу і світла. Про це пише видання Newsroom, яке поговорити з однією з власниць постраждалих від вогню квартир Тетяною Голубєвої.

Вона розповіла, що після інциденту кілька сімей тимчасово переїхали до родичів, але більшість людей так і живуть в пошкодженому будинку. Зараз погорільці намагаються вижити без газу та електрики. Поки що на весь будинок працює тільки одна єдина розетка в під'їзді. Подачу газу пообіцяли відновити пізніше.

Тетяна Голубєва тільки недавно в'їхала у свою квартиру на Конторській, 18, як в її будинку сталася масштабна пожежа

"На кухні у нас згорів стелю, тепер там можна побачити небо, - гірко жартує Тетяна. - В інших кімнатах було по щиколотку води. Перший поверх теж затоплений. Поруч з нами постраждали дві квартири. В одній живе пенсіонерка, а в іншій - її дочка з чоловіком і дитиною. У їх квартирі зараз неможливо перебувати та вони буквально живуть у дворі - в машині. Газу в нас немає, тому їм їжу довелося навіть готувати на багатті ", - розповіла вона виданню Newsroom.

Однією з причин, чому будинок так сильно постраждав, харків'янка називає нестачу води для рятувальників. Вона розповіла, що її друзі бачили, що коли закінчилися запаси в автоцистернах, рятувальники хотіли під'єднатися до водопостачання, але не змогли. В результаті пожежники 20 хвилин набирали воду в Лопані, а полум'я за цей час розгорілося сильніше.

Але, в ДСНС в Харківській області спростували цю інформацію. Помічник начальника управління Ігор Лупандін зазначив, що на місце події відразу приїхали 10 спецмашин. А ліквідація пожежі ускладнювалася тим, що двір будівлі досить вузький і всередину транспорт заїхати не міг.

"Перший екіпаж провів розвідку, в ході якої знайшли тіло загиблої жінки, і подав ствол на гасіння. Друге відділення в цей час підключався до вододжерела. І в такому ж режимі працювали інші екіпажі. Ці процеси доведені до автоматизму і враховують витрата води, який становить 2,5-3,2 літра в секунду, тобто цистерна порожніє приблизно за 15 хвилин", - розповів Ігор Лупандін.

Вогонь знищив дах і балки, на яких вона трималася, а також одну з квартир. Решту житла частково затопили пожежники під час гасіння.

Тетяна Голубєва каже, що найближчим часом вони чекають експерта з "Жилкомсервісу". Він повинен перевірити стан конструкцій і дати висновок: чи безпечно людям перебувати в будівлі.

Повна реконструкція будинку ускладнюється тим, що він є пам'яткою архітектури і будь-які роботи необхідно погоджувати з департаментом ХОДА, який, своєю чергою, відправляє погодження до Києва на затвердження Міністерству культури. Якщо ж будинок визнають небезпечним для життя, то мешканців повинні розселити. Але Тетяна Голубєва каже, що такий варіант малоймовірний.

"Я піднімалася на дах. Всі опорні балки не згоріли, хоча і покриті кіптявою. Я не будівельник і не експерт, але мені здається, що вони виглядають надійно. Поки ми зробили собі покриття, але морозів або негоди воно не переживе. Тому поки чекаємо тимчасовий дах ", - зазначила мешканка будинку на Конторській.

Як повідомляли "Харків. Коментарі" раніше, в Харкові на вулиці Конторській, 18, що в історичному центрі міста, загорівся житловий старий двоповерховий будинок. До моменту приїзду першого пожежно-рятувального підрозділу ДСНС вогонь вже охопив 200 кв.м. даху будинку. На місце події відправили додаткові сили. Всього в ліквідації пожежі брало участь 56 осіб особового складу та 16 одиниць техніки ДСНС.



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися