Юрист розповіла про можливі дострокові вибори Харківського міського голови

Поки Харковом керуватиме обраний на першій сесії секретар міськради

У Геннадія Кернеса, як у новообраного мера Харкова, є менше ніж 40 днів, щоб подати всі документи про приймання повноважень. Про це виданню Newsroom розповіла керівник кримінальної практики юридичної компанії RIYAKO & PARTNERS Зінаїда Чуприна.

"На п'ятий день після встановлення підсумків виборів вони повинні бути оприлюднені Центральною виборчою комісією. Потім у депутатів і міського голови є 20 днів, щоб подати заяви про приймання повноважень. Ще через п'ять днів вони повинні отримати мандати, а через два тижні - зібратися на першу сесію", - відзначили юрист.

Так, після виборів у нового міського голови є тільки 39 днів, щоб присягнути та вступити на посаду. Але тут сховався юридичний казус, який дозволяє Кернесу бути на лікарняному нескінченно довго.

"Новий Виборчий кодекс передбачає, що особа, обрана депутатом або міським головою, може звернутися в ТВК і повідомити про поважні причини, які не дозволяють виконати вимогу про реєстрацію. Комісія може визнати причини поважними та призначити інший термін або ж відмовити в цьому. При цьому Кодекс не регулює, скільки може бути таких звернень", - додала Зінаїда Чуприна.

Виборчком може поставити будь-який термін, протягом якого міський голова повинен почати виконувати свої обов'язки. Юрист припускає, що перша сесія міськради може відбуватися таким чином.

"На першій сесії питання про прийняття присяги не розглядається, але обирається секретар міськради, який і буде виконувати обов'язки міського голови. І це не стане підставою для призначення повторних виборів - адже градоначальник перебуває на лікарняному", - зазначила представник компанії RIYAKO & PARTNERS.

Як повідомляли "Харків. Коментарі" раніше, Харковом з'явилися перші результати екзитполів. З кандидатами в мери картина наступна: Ігор Черняк набрав 4,51% голосів і займає 5 позицію серед лідерів, на 4 місці Олег Абрамічев з 6,23% голосів, на 3 місці виявився Олексій Кучер з 11,98%, 2 місце дісталося Олександру Фельдману - 12,12% і лідирує з великим відривом Геннадій Кернес, який набрав 57,9% голосів виборців.



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися