Видатний харківський вчений пішов з життя: Займався ліквідацією наслідків аварії в Чорнобилі (1986)

У ХПІ попрощалися з відомим вченим-соціологом

У 70 років пішов з життя професор кафедри соціології та політології НТУ "ХПІ", доктор соціологічних наук, кандидат психологічних наук, Заслужений працівник освіти України, ліквідатор аварії на Чорнобильській АЕС, полковник ЗСУ у відставці Валерій Васильович Бурега. Про це повідомили в пресслужбі ХПІ.

"Ректорат Національного технічного університету" Харківський політехнічний інститут ", колективи факультету соціально-гуманітарних технологій, кафедри соціології та політології університету висловлюють щирі співчуття рідним та близьким Валерія Васильовича Буреги", - попрощалися з ученим в університеті.

Валерій Васильович Бурега народився 20 жовтня 1951 року в Олександрії, Кіровоградської області. У 1973 році з відзнакою закінчив Курганське вище військово-політичне авіаційне училище, в 1982 році - Військово-політичну академію ім. В.І. Леніна (педагогічний факультет, спеціалізація "Психологія і педагогіка"), в 1989 році - ад'юнктуру на кафедрі військової та соціальної психології Військово-політичної академії ім. В.І. Леніна. У 1982-1993 роках Валерій Бурега служив на викладацьких і командних посадах в Донецькому вищому військово-політичному училищі інженерних військ і військ зв'язку. У вересні-листопаді 1986 року брав участь в ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС.

У 1991 році став засновником і начальником кафедри соціальної та військової психології в військово-політичному училищі, однією з перших у вищих військово-навчальних закладах СРСР. Остання посада в Збройних силах України - заступник начальника Донецького вищого військового училища інженерних військ і військ зв'язку, начальник соціально-психологічної служби (1991-1993 роки). У 1993-2013 рр. був проректором з навчальної роботи, засновником і завідувачем кафедри соціально-гуманітарних дисциплін, засновником і завідувачем першої в Україні кафедри соціології управління (з 2004 року) в Донецькому державному університеті управління. У 2014-2020 рр. - завідувач кафедри соціології та політології НТУ "ХПІ", а з червня 2020 року - професор цієї кафедри.

Валерій Васильович відомий, як автор концепції соціально-адекватного управління; творець загальної теорії терору; засновник першої в Україні та країнах СНД наукової школи соціології державного управління. У галузі психології - розробник теоретичних основ і методики створення базової професіограми фахівця в різних областях професійної діяльності. Під його науковим керівництво захищено 13 кандидатських та 2 докторські дисертації по соціології та державного управління. Автор понад двохсот наукових робіт.

Валерій Бурега був членом правління Соціологічної асоціації України, керівником Донецької обласної організації, членом Президії Соціологічної асоціації України (2004-2020 рр.), Академіком Академії вищої школи України, академіком Економічної академії наук України, академіком Євразійської академії адміністративних наук (Росія), членом Асоціації психологів України.

Премії та нагороди:

- Почесне звання "Заслужений працівник освіти України" (2002 р);

- медаль "За відзнаку у військовій службі" I ст.;

- три медалі "За бездоганну службу" I, II, III ст.;

- орден "За мужність, честь і гуманність";

- медаль "Ветеран Чорнобиля";

- медаль "За заслуги";

- медаль "Ліквідатор";

- Почесні відзнаки за участь в ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС (Союз "Чорнобиль - Україна");

- Почесні знаки Міністерства освіти України: "Петро Могила", "За наукові досягнення", "Відмінник освіти України";

- чотири Почесні грамоти Міністерства освіти та науки України;

- Почесна грамота і Почесний знак Донецької обласної ради;

- три Почесні грамоти Донецької обласної державної адміністрації;

- орден Богдана Хмельницького III ступеня;

- стипендія імені В.Н. Каразіна Харківської обласної державної адміністрації за дослідження в соціально-економічній галузі.

Нагадаємо, в Харкові, 5 січня, помер фізик Анатолій Сіренко. Йому був уже 91 рік. Відзначається, що Сіренко все своє життя пов'язав з університетом. Понад 25 років він очолював кафедру фізики твердого тіла фізичного факультету, забезпечуючи успішний розвиток всіх наукових напрямків, започаткованих організатором кафедри, професором Борисом Пінес.




Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися