Дві смерті породіль в Харківському пологовому будинку №2 - в міськраді прокоментували трагедію

Заступник мера заперечує брак кадрів в медустанові

У Харківській міськраді прокоментували трагічну ситуацію, яка трапилася в пологовому будинку №2 і отримала громадський резонанс. Там за вечір померли відразу дві породіллі. Заява заступника міського голови з питань охорони здоров'я та соціального захисту населення оприлюднила прес-служба установи.

За словами Світлани Горбунової-Рубан, обидві жінки хворіли коронавірусів і померли від легеневої недостатності.

Одна жінка у віці 25 років пробула в пологовому будинку 10 днів, народила через кесарів розтин здорову дочку вагою 2,5 кг, але померла. Для неї це були перші пологи.

Другу жінку лікували майже місяць, через кесарів розтин вона народила дівчинку вагою 3,4 кг, але її стан все одно було важким.

"Це були її другі пологи. На жаль, стан матері весь час було важке - до операції і після. Були періоди панічних атак, іноді їй ставало трохи легше", - пояснила Світлана Горбунова-Рубан.

За її словами, в пологовому будинку вжили всіх заходів для її лікування, були проведені консультації та консиліуми. Але, попри всі зусилля, жінка померла.

За словами ж чоловіка померлої Аліни, його дружина стабільно йшла на поправку. Для консультацій він привозив лікарів і робив все, від нього залежне, щоб були потрібні ліки та проводилися всі необхідні заходи. Він каже, що трагедія трапилася не через непрофесіоналізм лікарів, а через нестачу кадрів.

"Важких пацієнтів все більше, а вони - звичайні гінекологи та анестезіологи. Інфекціоністи - набігами".

Своєю чергою, Світлана Горбунова-Рубан зазначила, що медичного персоналу в пологовому будинку досить, а за весь карантин в закладі це єдині трагічні випадки. Всі інші жінки, які були в тяжкому стані та хворіли на Covid-19, були вилікувані, виписані додому і народили здорових дітей.

За словами заступника мера, зараз в пологовому будинку знаходиться 36 вагітних жінок і породіль, у яких виявлений коронавірус, з них 5 - на кисневої підтримки, ще одна жінка перебуває на апараті ШВЛ. За весь період пандемії заповнене в медустанові було тільки 40 місць з наявних 110 для жінок, хворих Covid-19.

Нагадаємо, про смерті в пологовому будинку №2 стало відомо через 10 днів після трагедій з соцмереж, де чоловік померлої Аліни, матері двох дітей, звернувся до Володимира Зеленського з питанням про те, як могла здорова мати двох дівчаток, яка місяць боролася з Covid і вже одужувала, померти в лікарні. "Коментарі" розповідали про історію хвороби Аліни.



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися