У Харківській області полюють на журналістів, які борються з корупцією

На Харківщині заявили про викрадення людини силовиками

Керівник ГО "У.Права" Олег Яковлєв розповів, що в Україні нібито систематично переслідують журналістів, особливо тих, хто займається антикорупційними розслідуваннями. Відповідну заяву він зробив на брифінгу в Харкові.

Проте, пресконференція почалася з іншого. Адвокат Сергій Черновал розповів історію про викрадення людини співробітниками правоохоронних органів. Його підзахисний Олександр Вєтров в лютому 2021 року був примусово без його волі вивезений чоловіками в цивільному одязі, які представилися співробітниками правоохоронних органів. Олександра Вєтрова забрали з села Андріївка Балаклійського району, де він мешкає, і доставили в Харківську обласну прокуратуру.

Уже безпосередньо в прокуратурі Вєтрову погрожували відправити його в СІЗО, якщо той не підпише необхідні для органів показання проти керівника ГО "У.Права" Олега Яковлєва та члена ГО "У.Права" Наталії Романенко. Вєтрову дали на підпис протокол допиту про те, що нібито покупці при укладанні договору купівлі-продажу не розрахувалися з Вєтровим і обдурили його. Не маючи очок, щоб прочитати текст, і побоюючись погроз, Вєтров підписав надрукований співробітниками прокуратури документ. Змісту тексту Вєтров не знав і ніхто його не читав.

За словами Олександра Вєтрова, в лютому 2020 року його знайомий Юрій Свичкарьов запропонував йому допомогти продати його недобудований будинок в сел. Вільхівка Харківського району. Оформленням всіх документів займався Свичкарьов, періодично приводячи різних потенційних клієнтів. Оскільки будинок, зведений у полі, понад 20 років перебував в недобудованому стані та не мав ніяких комунікацій, клієнти відмовлялися купувати.

На початку 2020 року Свичкарьов привіз клієнтів – Наталію Романенко та Олега Яковлєва. В результаті 7 лютого 2020 року між Олександром Вєтровим і Наталією Романенко у присутності нотаріуса був оформлений договір купівлі-продажу.

Після чого Свичкарьов, під виглядом відповідального за зберігання, відразу забрав у Вєтрова всі отримані від продажу будинку гроші - $27 тисяч. Крім того, запропонувавши працевлаштування, Свічкарьов вивіз Вєтрова у Бєлгород, де забрав паспорт і зник.

Сергій Черновал підкреслив цікаву деталь: коли його підзахисного доставили у прокуратуту, на пропускному пункті співробітники правоохоронних органів показали охоронцеві оригінал паспорта Вєтрова - того самого, котрий забрав Свічкарьов. Копія паспорта додана до протоколу допиту. Однак, як з'ясувалося, до теперішнього часу паспорт Вєтрова знаходиться у Свічкарьова.

Олег Яковлєв у свою чергу продемонстрував присутнім журналістам відео з камер зовнішнього спостереження. У ніч 25 січня 2021 року чоловік в масці відкриває ключем хвіртку приватного будинку Наталії Романенко і з пакетом в руках заходить у двір. Потім він відкриває двері в автомобілі і кладе всередину пакет, виходить з двору і зачиняє хвіртку.

На другому відео, знятому наступного дня, зафіксовано, як чоловік, схожий на нічного відвідувача, з пакетом в руках перелазить через паркан у двір Романенко і йде в бік будинку. До нього підбігають собаки, але вони поводяться дивно - без всякої агресії. Схоже, що вони знають цю людину. Чоловік кидає собакам якусь їжу і йде в будинок. Через 5 хвилин чоловік повертається з дому вже без пакета, перелазить через паркан і йде в бік лісу.

"2 лютого 2021 року вранці приїжджає понад п'яти автомобілів до будинку Романенко, – коментує наступне відео Олег Яковлєв. – Миттєво, без будь-якого попередження з мікроавтобуса "Фольксваген" вибігають озброєні співробітники спецпідрозділу "Альфа" і перелазять через паркан. З наведеними в бойову готовність автоматами та пістолетами співробітники "Альфи" вибивають двері в будинок і без понятих і членів слідчої групи вриваються у будівлю. Понад 5 хвилин озброєні співробітники спецпідрозділу знаходяться в будинку, після чого заходить в будинок вся численна група правоохоронців: ДБР, СБУ (відділ захисту національної державності, обласна прокуратура)".

За словами Олега Яковлєва, у момент штурму, як видно з відео, ніхто з правоохоронців навіть не повідомляв про початок обшуку, а просто почали збройну атаку. Правоохоронцям було достеменно відомо, що в будинку знаходиться вагітна господиня Наталія Романенко і дворічний син, які на момент атаки спали.

"Все почалося з того, що, як тепер уже стало відомо, негласний співробітник СБУ Свичкарьов, якого я знав понад 20 років, увійшов у довіру під виглядом виконання господарських робіт у домоволодінні Романенко. Рівень довіри був такий, що Свичкарьов навіть мав свій дублікат ключів від будинку і міг там сам залишатися. Таким чином він дізнався про створення у 2020 році антикорупційної громадської "У.Права" і отримував всю необхідну інформацію під виглядом бажання увійти до її складу, – розповів Олег Яковлєв.

Після того, як ГО "У.Права" почала проводи журналістські розслідування, Яковлєву стали надходити погрози. Все це відбувалося за допомогою Свічкарьова. Зокрема, він знав усі основні факти про проведення журналістського розслідування щодо тепер уже колишньої губернаторки Айни Тимчук та її незаконного бізнесу в Криму. У березні вже планувався вихід фільму. Проте, внаслідок візиту силовиків 2 лютого 2021 року були втрачені всі зібрані матеріали розслідування.

Адвокат Яковлева Едуард Кравецкий наголосив на грубих порушеннях прав Яковлєва та Романенко в цьому кримінальному провадженні: вимога цілодобового домашнього арешту, арешт всього майна, а також вилучення на штрафмайданчик автомобілів.

"Варто зауважити: будинок знаходиться в лісі, в повній віддаленості від громадського транспорту та інфраструктури. В результаті вагітна Романенко з дворічною дитиною була під домашнім арештом 2 місяці, а Яковлєв - 4 місяці, – повідомив Едуард Кравецький. – І досі апеляційний суд не може розглянути скаргу про незаконність домашнього арешту".

Адвокат навів конкретні факти: приховування матеріалів слідства від ознайомлення майже 6 місяців, відкрите перешкоджання журналістській діяльності Яковлєва, підробка експертизи будинку з визначенням вартості у 2,2 млн грн з метою тиску на Яковлєва та Романенко.

За словами Кравецького, за даним фактом підготовлені відповідні заяви. Також захист має намір звернутися у міжнародні правові інституції. До речі, на брифінг були офіційно запрошені представники ДБР і прокуратури для зображення своєї позиції, але вони не з'явилися.

Нагадаємо, в Харкові 25 серпня із будинку антикорупційного центру винесли ноутбуки, відеотехніку та інше обладнання. Співробітники ХАЦ відразу ж звернулися в поліцію і написали заяву про пограбування. Зазначені обставини ускладнюють роботу фахівців з ХАЦ.



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися