"Харківобленерго" закуповує вимикачі за завищеними вдвічі цінами

Журналісти повідомляють про корупційні схеми в "Харківобленерго"

АТ "Харківобленерго" 20 серпня підписало договір на поставку вакуумних вимикачів за 69,22 млн грн. Про це розповіли журналісти видання "Наші гроші", посилаючись на систему державних закупівель "Prozorro".

Зазначається, що "Харківобленерго" домовилось із ТОВ "Компані Плазма", засновником якої є Леонід Котенко. Компанія фігурує у кримінальному провадженні про ухилення від сплати податків. При цьому єдиним конкурентом "Компані Плазма" було запорізьке ТОВ "Електра". А компанії ТОВ "Еліз" і ТОВ "Неоелектро" замовник взагалі не допустив до торгів і обґрунтував це ненаданням компаніями довідок про рахунки із банків, а також зразків продукції.

Тепер компанія "Компані Плазма" має поставити "Харківобленерго" 257 вакуумних вимикачів різних типів. При цьому поставляти вимикачі будуть за тендерними цінами, які в 1,4-2,8 раза вищі, ніж у відхиленого виробника ТОВ "Електра".

Для прикладу тепер державне "Харківобленерго" віддасть за вакуумний вимикач ВВ/TEL-10-20/1000 221 тисячу гривень за штуку замість 110 тисяч, а за вимикач для установки в осередках типу КВЕ-6-15 - 221 тисячу гривень замість 78 тисяч гривень за штуку.

У виданні "Наші гроші" додали, що "Харківобленерго" неодноразово закуповував товари за завищеними на 30-40% цінами через фірми-прокладки. У приклад журналісти наводять договори зі створеною у 2019 році фірмою "Індастрі Матіріалз України" на загальну суму 12,5 млн грн. Різниця між тендерними та ринковими цінами на обладнання іноді досягала 70%.

Варто зазначити, що "Харківобленерго" належить Фонду держмайна (65% акцій) і Smart Holding (Cyprus) Ltd Вадима Новинського (29,8%)

Нагадаємо, через посадових осіб акціонерного товариства "Харківобленерго" посадові особи приватних підприємств Дергачівського району Харківської області та Харкова організували корупційну схему.



Джерело: https://nashigroshi.org/
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися