У Харкові хакер створив липову "Дію" та продав свій фейк тисячам українців

Доступ до програми можна було отримати за 200 гривень

Правоохоронці викрили 17-річного парубка, який підробив фейковий сервіс державних послуг "Дія". Крім того, юний хакер із Харкова створив найбільший канал для поширення своєї підробки. Про це пише OBOZREVATEL, посилаючись на голову Нацполіції Ігоря Клименка.

Зазначається, що бот, створений хакером у Telegram, мав понад 20 тисяч підписників. За 200 гривень можна було отримати доступ до липового додатку, а за 300 гривень – оформити підроблений сертифікат щодо вакцинації проти коронавірусу. Крім того, можна було також зробити фальшиве посвідчення водія.

"Система працювала за концептуально новою схемою: дані користувачів зберігалися на сервері, що генерував імітуючу веб-сторінку програми "Дія", і там можна було змінювати будь-яку інформацію про себе. Крім того, веб-платформа відображала підроблений QR-код, який після сканування навіть демонстрував сторінку його успішної валідації", – сказав голова Національної поліції.

Раніше "Коментарі" писали, що Харківські журналісти провели експеримент із використанням програми "Дія" та патрульним поліцейським на вулиці. За словами авторів експерименту, правова колізія полягає в тому, що в Кодексі України про адміністративні правопорушення прописано, що громадянин має право представитися патрульній або іншій уповноваженій особі за допомогою паспорта громадянина або посвідчення водія.

Також раніше повідомлялося, що у Харкові хакери розсилають віруси у платіжках за електроенергію. Комерційні підприємства Харкова на свої офіційні електронні скриньки одержують листи, підписані адміністрацією АТ "Харківобленерго", з повідомленням про заборгованість на рахунках.



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися