Харківський театр ляльок імені В.А. Афанасьєва відновлює роботу

Вже в лютому можна відвідати нові вистави.

Вже сьогодні, 4 лютого Харківський державний академічний театр ляльок імені В.А. Афанасьєва офіційно відновлює роботу. Про це повідомляють "Коментарі. Харків" з посиланням на інформацію театру у Фейсбук.

4 лютого о 16:00 Харківський та Львівський театри ляльок покажуть музичний перформанс "Вертеп". Вхід вільний.

Театральна каса у Харкові працюватиме з 6 лютого.

19 лютого о 16:00 покажуть виставу воєнного часу для дорослих "Я норм".

В репертуарі на лютий три вистави для дітей:

"Казка для маленького зайчика" (11, 12 лютого об 11:00);

"Цяточка" (18 і 19 лютого об 11:00);

"Чарівна каблучка" (25 і 26 лютого об 11:00).

Режим роботи каси — з 11:00 до 15:00. Також квитки можна придбати тут.

Що відбувалося з театром після 24 лютого, повідомляється у репортажі порталу "Люк".

З початком повномасштабного вторгнення Росії всі українські театри зачинились для глядачів і перетворились на волонтерські штаби.

Харківський театр ляльок не став винятком. Команда активно працювала, але не так, як звикла робити це раніше.

"Цей театр став сховищем для багатьох людей, — пригадує режисерка Оксана Дмітрієва. — Зараз думаю: це був Ноїв ковчег. Тут було дуже багато спочатку наших акторів, потім — друзів акторів, потім — людей, яким була потрібна допомога. На базі театру створили волонтерський центр".

Майже з самого початку вторгнення робітники й робітниці театру волонтерили: допомагали цивільним, військовим.

Михайло Озеров розвозив їжу і ліки харків’янам, шукав військове спорядження. За його ініціативи з’явився хаб "Л.ОБ". Вікторія Міщенко та Олександра Медведєва плели маскувальні сітки для військових. Тетяна Тумасян і Олексій Петриченко пішли на фронт, в лави ЗСУ.

З середини квітня актори харківського театру ляльок показували вистави у метро, лікарнях, школах, будинках культури і просто неба.

У липні театр представив прем’єрну виставу "Я норм", яку зрежисерувала Оксана Дмітрієва за п’єсою драматургині Ніни Захоженко.

"Ми її [виставу] за два тижні пропрацювати. Це нереально. Моя студентка, Ліля Осійчук, написала пісню. Вона звучить у фіналі вистави. Це про те, що простір допомагає тобі працювати. Спочатку з’явилася пісня, потім дописалася п’єса, і воно зібралося.

Для мене цей текст [п’єса Ніни Захоженко] надто важливий, тому що він про життя, про те, що війна не може нас зламати. Про першу любов, тому що підлітки закохуються, підлітки відчувають. Про цю жагу до життя і про світ. Мені здається, це важлива інтонація — ми повинні говорити про цей світ", — запевняє Дмітрієва.

У жовтні вистава "Я норм" пройшла у Варшаві, Польща, у межах 26-го Міжнародного фестивалю театрів для дітей та молоді "Корчак сьогодні".

Чим цікавий Харківський театр ляльок?

Харківський державний академічний театр ляльок імені В.А. Афанасьєва відкрився у 1939 році.

У репертуарі, окрім постановок для дітей різного віку, є вечірні вистави для дорослих. Театр щорічно випускає кілька прем’єрних постановок.

У фойє проходять творчі виставки художників, скульпторів, графіків і фотографів.

У листопаді 2022-го ляльковий театр став одним із лауреатів премії Фонду Мікаеля Нюквіста у Стокгольмі. Цією премією нагороджують акторів та театральні колективи за переконання, що акторство може об’єднувати людей. Щороку в листопаді визначають одного переможця зі Швеції, а одного — з іншої країни.

Раніше "Коментарі. Харків" повідомляли:

У Харкові планують перепрофілювати два заводи

Для перетворення застарілої промисловості Харкова будуть розроблені проєкти із перепрофілювання двох заводів або їхніх територій.

Про це сьогодні, 3 лютого, на пресзустрічі з пропозицій щодо внесення змін до Генерального плану міста Харкова повідомив Харківський міський голова Ігор Терехов, повідомляють "Коментарі. Харків" з посиланням на інформацію міськради.

За словами міського голови, йдеться про територію колишнього заводу "Серп і молот" та про Харківське авіаційне підприємство. Як повідомив мер, вони можуть бути перетворені на культурні центри, парки, екологічно чисті підприємства чи підприємства змішаного використання.



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися