У Харкові створили платформу, що генерує українські казки

Харківське подружжя створило штучний інтелект для дітей

Троє харків’ян запустили сервіс Kazka, який за допомогою штучного інтелекту генерує казки українською мовою. Про це повідомляють "Коментарі. Харків" з посиланням на інформацію видання "Люк".

Вперше його ідея прийшла харків'янці Зої Стеценко, коли вона вирішила навчити свого сина любити книжки. Зоя зіштовхнулася з тим, що він погоджувався читати лише свої казки, тому вона створила генератор казок у дуже простій формі, без дизайну.

Коли генератор виявився успішним, Зоя звернулася до свого друга Артема Буйновського, який почав розробляти вже новий проєкт за допомогою Bubble.io — платформи візуального програмування, яка дозволяє створювати застосунки без кодування.

Вони вдвох доробляли та реалізовували ідею генератора казок: Зоя менеджила розробку, Артем безпосередньо працював з платформою. Володимир Стеценко, чоловік Зої, розповідає, що заради продукту для дітей Артем працював безплатно. Подружжя планує розвинути проєкт у повноцінний мобільний застосунок, використовувати дорожчу API для генерації якісніших картинок та додати голосове начитування казок.

Раніше "Коментарі. Харків" повідомляли про видання у Харкові книги за мотивами вистави лялькового театру. Видавництво "Асса" презентувало спільний проєкт з Харківським театром ляльок імені В.А. Афанасьєва. Це артбук за мотивами вистави "Жираф Монс. Харківська історія воєнної весни". Про це повідомляють "Коментарі. Харків" з посиланням на інформацію з соцмереж видавництва. П’єса Олега Михайлова переповідає харківську міську легенду про жирафа, який втік з зоопарку під час нацистської окупації Харкова та ховався від бомбардувань в одному з під’їздів. Зрештою, тварину застрелили німці, проте у постановці режисерки Оксани Дмітрієвої історія має щасливий фінал.  Над створенням книги також працювали художник Костянтин Зоркін та фотограф Костянтин Лизогуб. Частина коштів від її продажу піде на підтримку театру ляльок, який через війну не може зараз ставити спектаклі у Харкові.



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися