Уродженець Харківщини став найкращим українським актором

Харків'янин зіграв головну роль у стрічці режисера з Закарпаття

Уродженець Лозівського району Аміл Насіров отримав нагороду премії "Кіноколо 2023" як найкращий актор. Про це повідомляють "Коментарі. Харків" з посиланням на інформацію видання "Суспільне. Культура".

Фільм Антоніо Лукіча "Люксембург, Люксембург" став лідером прокату вже з перших тижнів показу. Стрічка стала дебютною для співаків Аміл та Раміл Насірових, учасників групи "Курган та Агрегат".

Найкращим повнометражним фільмом стала "Ля Палісіада" Філіпа Сотниченка.

Режисер Антоніо Лукіч отримав нагороду у двох номінаціях: за найкращу режисуру та найкращий сценарій фільму ("Люксембург, Люксембург"). Документальна стрічка "20 днів у Маріуполі" Мстислава Чернова теж здобула перемогу у двох номінаціях: як відкриття року та найкращий документальний фільм. Найкращою акторкою визнали Карину Химчук за роль у фільмі "Ти мене любиш?" Тоні Ноябрьової.

Національна премія кінокритиків "Кіноколо" — щорічна премія, заснована у 2018 році, що визначає досягнення українського кінематографу та діячів кіноіндустрії за останній рік від імені спільноти кінокритиків України. Переможців визначає Комітет національної премії кінокритиків. До його складу належать 57 кінокритиків та кінознавців, які є членами ФІПРЕССІ, та авторів, чиї тексти й аналітичні матеріали публікуються в українських ЗМІ.

Раніше "Коментарі. Харків" повідомляли про перемогу Сергія Жадана у міжнародній премії. Сергій Жадан став лауреатом премії "Шведського PEN" за особливий внесок задля свободи слова. Про це повідомляють "Коментарі. Харків" з посиланням на інформацію видання "Суспільне. Культура". "Один із найважливіших та найвиразніших голосів української літератури, який беззастережно зображує загарбницьку війну, якої зазнала його країна, водночас невтомно несучи літературу людям — тим самим даючи змогу мистецтву працювати задля кращого світу", — йдеться у повідомленні. Президентка "Шведського PEN" Керстін Альмеґорд зазначає, що в умовах повномасштабного вторгнення Росії Жадан став голосом вільної України: "Його невтомна праця демонструє важливу роль, яку література може відігравати навіть у найжахливіших обставинах".



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися