На Харківщині вирішили долю «Будинку Сковороди»

В області оголосили тендер на консерваційні роботи у “Будинку Сковороди”

Обласний комунальний заклад “Національний літературно-меморіальний музей Г. С. Сковороди” оголосив тендер на роботи зі збереження будинку, у якому жив філософ. Вартість робіт становить 8,5 млн грн. Про це Харківському антикорупційному центру стало відомо з сайту “Prozorro”, інформують "Коментарі. Харків".

Поки що йдеться про невідкладні першочергові протиаварійні та консерваційні роботи “будинку, у якому жив і помер Сковорода”.

Роботи мають провести до 30 травня 2024 року.

Нагадаємо, у ніч на 7 травня 2022 року музей Сковороди значно пошкоджений від російського ракетного удару. Снаряд тоді влетів у дах будівлі – приміщення фактично було знищено.

picture

Наприкінці 2022 року депутати облради планували, що цього року на реставрацію музею витратять майже сто мільйонів гривень. Більшість суми мали витратити якраз на реставрацію пам’ятки історії національного значення – будинок поміщика А. Ковалівського, у якому Сковорода провів останній період свого життя (1790-1794 р.р.).

Однак до проведення тендерів та реального виділення коштів справа не доходила. Лише зараз музей оголосив перший тендер на консерваційні роботи.

Нагадаємо, івенти музею проводять у вцілілій пам’ятці архітектури XIX cтоліття – коморі. Тут відбуватимуться майстер-класи, інтерактивні програми, покази фільмів, лекції тощо.

Раніше "Коментарі. Харків" повідомляли:

Генерал Сирський повідомив, що відбувається на Куп’янському напрямку

Стратегічних успіхів на Куп‘янському напрямку ворог не має. Про це повідомив Командувач Сухопутних військ ЗСУ генерал-полковник Олександр Сирський, інформують "Коментарі. Харків". "Мета росіян зрозуміла – вони хочуть знову окупувати місто. Сили оборони дають гідну відсіч російським окупантам, зривають їх спроби просуватися вперед. Слава українським воїнам", – написав генерал у Телеграм.

Очільник області не задоволений роботою комісій щодо компенсацій на відновлення житла

Реалізацію програми єВідновлення в регіоні обговорили на апаратній нараді під головуванням начальника Харківської ОВА Олега Синєгубова, інформують "Коментарі. Харків".

Всього на Харківщині компенсації у межах програми єВідновлення за пошкоджене майно перевищили 835,7 мільйонів гривень.

"Програма єВідновлення є одним із пріоритетних напрямків нашої роботи. Очільник кожної громади, міської та районної військових адміністрацій в регіоні, де дозволяє безпекова ситуація, має докласти максимум зусиль, аби комісії з обробки заяв на компенсацію за пошкоджене або знищене майно набрали темп роботи. Вимагаю від керівників РВА взяти на контроль це питання", – сказав Олег Синєгубов.



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися