На Харківщині боржникам масово відключають газ

Мешканці Харкова та області накопичили мільярдні борги за газ

Станом на початок 2020 року 40% населення Харківщини має заборгованість за спожитий газ. Про це "Коментарі. Харків" дізналися у ТОВ "Харківгаз збут".

Загальна сума боргу за послуги газопостачання побутових споживачів Харкова та області становить 2,7 мільярдів гривень. Газопостачання через борги вже відключили у 30 тисяч споживачів.

У ТОВ "Харківгаз збут" повідомили, що постачальник має право припинити газопостачання споживачу у тому випадку, якщо він не сплатив борг протягом строків, які визначені у договорі. Це регламентується Правилами постачання природного газу, які затверджені Постановою НКРЕКП від 30.09.2015р. № 2496.

У Правилах прописано, що згідно з умовами типового публічного договору, затвердженого НКРЕКП, оплату за спожитий газ необхідно здійснювати: у разі розрахунків за квитанціями абонентської книжки постачальника - не пізніше 10 числа місяця, наступного за розрахунковим, а при розрахунках за платіжними документами за послугу необхідно сплатити протягом 5-ти робочих днів після отримання рахунку.

Для відновлення газопостачання боржник має не тільки погасити заборгованість, а й сплатити вартість послуг з відключення та підключення до газу. У деяких випадках ця сума може досягати кількох тисяч гривень.

Раніше "Коментарі. Харків" писали, що з січня харків'яни будуть отримувати дві платіжки за газ. Додасться рахунок за доставку. Таке нововведення стосується не тільки Харкова, але і всієї України. Тепер, згідно з рішенням НКРЕКП, з рахунків видалена плата за розподіл природного газу. Вартість доставки буде залежати від обсягу використаного газу в минулому році.



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися