У Харківській області почнуть відбудову, «краще, ніж було»

Цього року відбудують шість населених пунктів за принципом «build back better».

План швидкого відновлення в Україні на цей рік має п'ять пріоритетів. Про це на засіданні Кабміну учора, 25 квітня, повідомив прем’єр-міністр Денис Шмигаль, інформують "Коментарі. Харків". Зазначається, що це сотні різних проектів, сотні міст та селищ, де відновлення відбуватиметься одночасно.

"Ми визначили головні проекти та галузі швидкої відбудови. Мобілізуємо ресурси. Залучаємо міжнародних партнерів. Зокрема, сьогодні ЄС перерахував Україні черговий транш макрофінансової допомоги розміром 1,5 млрд євро", – сказав прем’єр.

Один з основних принципів – це "build back better", тобто "відбудувати краще, ніж було".

Уряд затвердив важливу постанову в цьому напрямку. Визначено шість населених пунктів, де відбудова проходитиме комплексно й за новими принципами. Це Бородянка та Мощун у Київській області, Тростянець у Сумській області, Посад-Покровське в Херсонській області, Циркуни в Харківській області та Ягідне в Чернігівській області.

"Усі ці населені пункти зазнали страшних руйнувань. Тепер вони будуть відновлюватися комплексно. Це означає, що будуть відбудовувати НЕ окремі будівлі та споруди, а все — зі системним підходом, новим плануванням та повною трансформацією цих населених пунктів", – розповів Денис Шмигаль.

Він також додав, що реалізація експериментального проекту НЕ означає, що відновлення не торкнеться інших населених пунктів. Відбудова вже триває по всій країні. Цей документ — про пошук найбільш ефективних підходів, які забезпечать прозорість, ефективність, системність та швидкість відновлення одночасно.

Раніше "Коментарі. Харків" повідомляли:

У Харківській області обговорили забезпечення дітей ноутбуками та планшетами

Заступниця начальника ХОВА Віта Ковальська зустрілася з представниками Генерального Директорату Європейської Комісії з питань гуманітарної допомоги та цивільного захисту населення і Управління ООН з обслуговування проєктів. Про це повідомляють "Коментарі. Харків" з посиланням на інформацію Харківської ОВА.

За дорученням начальника ХОВА Олега Синєгубова, під час зустрічі Віта Ковальська розповіла про потреби та виклики освітнього процесу в Харківській області, а також про пошкодження, яких зазнали навчальні заклади в регіоні.

"Сьогодні в нас освіта здійснюється онлайн. Нині пошкоджено або зруйновано приблизно 600 закладів освіти. Проблеми, з якими стикаються діти – недостатність планшетів чи ноутбуків для навчання. Ми вже розпочали забезпечувати учнів, але ще залишається дуже велика потреба", – сказала Віта Ковальська.

Окрім того, порушили питання важливості обладнання шкіл укриттями та забезпечення їх новими автобусами замість тих, що знищили чи викрали окупанти.

"Звичайно, спершу ми зараз розглядаємо допомогу у продовженні онлайн-навчання, зокрема, забезпечення учнів потрібними ноутбуками чи планшетами. Але також ми хотіли б ознайомитися зі списком шкіл, які можна буде відремонтувати першочергово. Щоб, коли дозволить безпекова ситуація, дітям відразу було куди повертатися", – зазначила Регіональний експерт з питань освіти Генерального Директорату Європейської Комісії з питань гуманітарної допомоги та цивільного захисту населення (ECHO) Естер Шукс.



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися