«На честь подій в Чикаго» – як на Харківщині депутати провалили перейменування міста

Депутати трьох фракцій під егідою колишніх проросійських сил відмовились голосувати за Добродар.

Депутати Первомайської міської ради провалили перейменування міста на комісії, потім зірвали голосування за перейменування в залі. Про це повідомляють "Коментарі. Харків" з посиланням на KHARKIV Today.

Швидкого перейменування міста Первомайський не буде. Навіть після року повномасштабної війни депутати тримаються за радянську назву і відмовляються приймати рішення про перейменування міста на Добродар. Такий варіант переміг під час голосування місцевихмешканців, яке тривало кілька місяців.

За перейменування були тільки депутати двох фракцій – "Батьківщина" і "Слуга Народу", але вони у міській раді в меншості. Натомість представники забороненої проросійської ОПЗЖ разом з колегами з Блоку Світличної та "Блоку Кернеса — Успішний Харків" або не голосували, або були проти, або взагалі не з'явилися до сесійної зали.

"Дев'ятеро представників "ОПЗЖ" взагалі не хотіли брати участь і не з'явилися на сесію. З шістнадцяти депутатів, що були в залі, рішення підтримали дев'ятеро. Ми, звісно, будемо продовжувати й надалі інформаційну кампанію щодо того, чому місто має бути перейменоване. Звісно, я міг би, як Понтій Пілат, умити руки після цього голосування, але ми "будемо й надалі вимішувати це тісто"", - розповів KHARKIV Today міський голова Первомайського Микола Бакшеєв.

Виносити це питання ще раз на комісію або в зал поки що не будуть, аби не наразитися на той самий результат. Очільник міста сподівається, що будуть якісь зрушення після того, як президент підписав Закон про засудження і заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії, який називають важливим кроком у справі дерусифікації і деколонізації. Можливо, громадам дадуть певний час на самостійне перейменування, а якщо цього не відбудеться, то змусять це зробити централізовано.

У Первомайській громаді, за даними соцопитування, більшість мешканців розуміють, що треба позбуватися "радянщини". Таких, говорить Бакшеєв, 70%, але у той же час тільки 20% мешканців готові перейменовувати власне місто.

"Це для них просто зручно. Депутати нам на сесії намагалися довести, що Первомайський названий взагалі не на честь радянського свята, а на честь робітничих протестів в Чикаго, які почалися 1 травня (у 1886 році сотні тисяч робітників найбільших промислових центрів США вимагали впровадження 8-годинного робочого дня - Авт.). І що це, значить десятки міст по Україні названі на честь цих подій в Чикаго?" – обурюється Бакшеєв.

Міський голова обіцяє не кидати справу щодо декомунізації Первомайського і не виключає, що доведеться поза рішенням міської ради подати прохання до Верховної Ради про перейменування.

Нагадаємо, 23 січня у Первомайському стартувало голосування за нову назву міста. Таке рішення було прийняте на засіданні топонімічної комісії, де відібрали 15 варіантів назв міста, за які можуть голосувати мешканці. У другому турі переможцем став Добродар, за нього віддали найбільше голосів.

Раніше "Коментарі. Харків" повідомляли:

Паркування по-харківськи – як окремий вид мистецтва (ФОТО)

Місцеві мешканці та гості міста паркують свої автомобілі у найнезвичніших місцях, звісно, не по правилам дорожнього руху.

У місто стало повертатися все більше людей, а також у Харкові перебуває багато переселенців, через що стало ще більше авто.

Місцеві телеграм-канали публікують знімки припаркованих автівок, які стоять на газонах, у тонелях, на тротуарах у парках, або під самими дверима у під’їзд. "Коментарі. Харків" неодноразово писали про проблему паркування у місті, а також, як з такими водіями справляються комунальні служби.



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися