Олег Синєгубов спростував фейки з соцмереж про «єВідновлення»

У соціальних мережах почали ширитися фейки щодо отримання громадянами компенсацій по програмі «єВідновлення».

У місцевих телеграм-каналах, інших соцмережах та ЗМІ поширюють фейки щодо заяви глави ХОВА про те, що мешканці Харківщини, які самостійно відремонтували своє житло після бойових дій, не зможуть отримати компенсацію по програмі "єВідновлення". У Харківській обласній військові адміністрації роз'яснили алгоритм програми, який було розроблено Кабінетом Міністрів України, інформують "Коментарі. Харків".

Порядок, затверджений постановою Уряду, передбачає надання громадянам, чиє житло було пошкоджено внаслідок збройної агресії рф, державної допомоги на поточний або капітальний ремонт житла.

Зробити це можна буде за допомогою електронної послуги "єВідновлення".

Послугою зможуть скористатися усі громадяни, чиє житло пошкоджено внаслідок бойових дій, не було відремонтоване раніше і підлягає відновленню. Це, зокрема, стосується квартир, приватних будинків та інших житлових приміщень, наприклад кімнат в гуртожитку.

Відповідно до рішення Уряду, компенсація має виключно цільове призначення та надається для придбання будівельної продукції з метою виконання ремонту самостійно отримувачем компенсації або шляхом замовлення виконання відповідних послуг та робіт. Про це вказано у 6 пункті порядку, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів від 21 квітня 2023 року №381.

Зазначимо, що у порядку Кабміну про надання такої допомоги громадянам, дійсно не вказаний алгоритм компенсації за самостійний ремонт пошкодженого житла, яке було зруйноване внаслідок бойових дій. Тобто люди, які повернулися на деокуповані території та почали відновлення свого житла, згідно з вищевказаним порядком, поки що не зможуть повернути собі кошти, які витратили на ремонт.

Раніше "Коментарі. Харків" повідомляли:

Евакуація людей з населених пунктів, де ведуться бойові дії, викликає великі складнощі: більшість людей, що повернулися після деокупації у рідні стіни, не хочуть виїжджати навіть тоді, коли щодня продовжуються обстріли з боку окупантів. Ще болючіше питання, коли місцеві залишаються у небезпеці разом із дітьми.

Народний депутат України Павло Якименко розповів журналісту сайту "Коментарі. Харків", яка наразі обстановка у Харківській області з евакуацією, та чи будуть примусово вивозити родини з дітьми з прифронтових районів Харківщини.



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися