Чи можна у Харкові ходити в магазин з тваринами – що каже закон

Харків’янам роз’яснили правила утримання домашніх тварин у місті.

Харківське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Харківській області інформує, що Законом України "Про захист тварин від жорстокого поводження" передбачено, що правила утримання домашніх тварин установлюються органами місцевого самоврядування.

На виконання цієї норми в місті ухвалені "Правила утримання домашніх тварин у м. Харкові" в редакції від 25.01.2023 №338/23. Вони є обов’язковими для виконання всіма розташованими на території Харкова установами та організаціями, посадовими особами, а також громадянами, які постійно чи тимчасово на цій території проживають.

Згідно з документом, власники домашніх тварин зобов’язані:

•  не допускати порушень прав і законних інтересів інших фізичних та юридичних осіб, не створювати загрози безпеці людей;

•  щорічно доставляти собак і котів до установи ветеринарної медицини для проведення щеплень проти сказу та інших захворювань, спільних для тварин і людей;

•  власникам тварин забороняється утримувати домашніх тварин незареєстрованими, приводити тварин (крім тварин супроводу – собак-поводирів) у приміщення магазинів (крім спеціалізованих магазинів для тварин або кафе), об’єктів громадського харчування, освіти та культури, на територію дитячих майданчиків, в інші місця загального користування.

За порушення правил утримання собак і котів, згідно зі ст. 154 Кодексу України про адміністративні правопорушення, зокрема, утримання незареєстрованих собак, приведення їх у громадські місця, вигулювання собак без повідків та намордників чи в не відведених для цього місцях, а також неприбирання власником тварини її екскрементів під час перебування тварини у громадському місці (крім вигулювання у спеціально відведених для цього місцях) – передбачена відповідальність у вигляді штрафу для громадян у розмірі від 170 до 340 грн, а для посадових осіб – від 340 до 850 грн.

Втім, попри законодавчі заборони, деякі власники собак беруть вихованців на руки й таким чином роблять покупки. Але найбільше покупців обурює, коли власники викладають вихованців на продуктову стрічку разом із харчами або саджають у візок. Таку поведінку має припиняти адміністрація магазину, проводячи роз’яснювальну роботу, а у випадках непорозуміння викликати поліцію, яка уповноважена складати протоколи за порушення вищевказаної ст. 154 КУпАП.

Раніше "Коментарі. Харків" повідомляли:

Де у Харківській області видали гуманітарну допомогу

Понад 2 тонни гуманітарної допомоги від громадян Азербайджану доставили поліцейські на Харківщину

Продуктові набори передали в будинок для людей похилого віку, де зараз живуть  70 пенсіонерів з усього деокупованого Ізюмського району. Про це повідомляють "Коментарі. Харків" з посиланням на інформацію Поліції Харківської області.

В основному  це інваліди і малорухливі люди, які внаслідок російської агресії залишилися без родичів, житла, і за якими необхідний постійний догляд.

Помічник начальника ГУНП в Харківській області з гуманітарних питань Володимир Марков разом з керівником благодійного фонду "UkrAZfront" Ігорем Шитиковим передали до соціального закладу крупи, макарони, сіль, м'ясні та овочеві консерви.



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися